Minden idők legnagyobb gazdaságélénkítő programja indulhat

„A nagyvállalatok kedvezőnek tartják a magyar növekedési kilátásokat”

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Linamar Hungary Autóipari és Gépgyártó Zrt. kibővített orosházi üzemcsarnokának átadásán kiemelte, az új uniós költségvetési ciklus forrásai révén minden idők legnagyobb gazdaságélénkítő programja indulhat Magyarországon. A nemzetgazdasági miniszter hozzátette, tavaly több mint 4700 milliárd forint értékű beruházás valósult meg, ezzel Magyarország tőkevonzó képessége 2014-ben tovább erősödött.

Varga Mihály mosollyal 2
gra. A Magyarországon működő nagyvállalatok szavai szerint kedvezőnek tartják a magyar növekedési kilátásokat, pozitívan értékelik az elmúlt években lezajlott változtatásokat, ezért hosszú távra tervezik jelenlétüket. „A magyar kormány célja pedig az, hogy megőrizze a gazdaság növekedésének tavalyi lendületét” - mondta. A nemzetgazdasági miniszter hozzátette, tavaly több mint 4700 milliárd forint értékű beruházás valósult meg, ezzel Magyarország tőkevonzó képessége 2014-ben
tovább erősödött. „A GDP-arányos külföldi működőtőke-állomány a régióban messze Magyarországon a legmagasabb” – hangsúlyozta Varga Mihály.

A kanadai érdekeltségű, mezőgazdasági gépeket és autóipari alkatrészeket gyártó Linamar Hungary Autóipari és Gépgyártó Zrt. ötmilliárd forintból fejlesztette Orosházán üzemcsarnokát, amihez a dél-alföldi régióban több telephellyel is rendelkező cég közel 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert el. 2010 és 2014 között a Linamar 20 milliárd forintot meghaladó beruházást hajtott végre, tavaly 25 milliárdot fizetett ki magyar beszállítóiknak. A cég elsők között csatlakoztak a duális képzéshez és a vállalatnál mintegy száznegyven tanulót képeznek. A Linamar a régió legnagyobb munkáltatója.

A magyar-kanadai gazdasági kapcsolatokról szólva kifejtette, a Kanadába irányuló magyar export 2012-ben több mint 30 százalékkal, 2013-ban 5,5 százalékkal bővült. Elsősorban a gépek, berendezések, járművek és élelmiszerek kivitele nőtt meg. „Kanada számára Magyarország a tizenkettedik legfontosabb befektetési célpont, Kelet-Közép-Európát tekintve azonban az első” – emlékeztetett a miniszter. A Linamar Hungary Zrt.-ről azt mondta, hogy a vállalat tevékenysége, az alkalmazottak számának növelése és a folyamatos fejlesztés jól illeszkedik a magyar kormány céljaihoz. 2013-ban a vállalat több mint 4,6 milliárd forint értékben hajtott végre beruházást. Varga Mihály közölte, a mostani projekt révén százötvennel nőtt az alkalmazottak száma, de 2020-ig újabb ötszáz fős bővítést hajtanak végre.

Dávid Zoltán Orosháza fideszes polgármestere a rendezvényen azt emelte ki, hogy a Linamar akkor is fejlesztett, amikor a gazdasági környezet ezt nehezen tette lehetővé, és nemcsak munkahelyeket őriztek meg, hanem újakat is teremtettek. „A cég a régió legnagyobb munkáltatója, és a szakképzés terén is fontos feladatokat vállal” – hangsúlyozta Orosháza polgármestere.

Cél a szakképzési rendszer fejlesztése

„Mindemellett a cég aktívan részt vesz a duális képzés fejlesztésében is, amivel nem csak önmaga számára biztosítja a megfelelő munkaerőt, hanem a kormány új szakképzési rendszerének fejlődését is támogatja” - tette hozzá a miniszter. Varga Mihály középtávú célként jelölte meg, hogy nyolcezerről húszezerre növeljék a képzésben részt vevő vállalatok számát, és a jelenlegi ötvenezer mellett további húszezer diák vehessen részt a képzéseken.

Szükség van az Európai-Kanadai Gazdasági és Kereskedelmi Megállapodásra

Lisa Helfald, Kanada magyarországi nagykövete elmondta, a kanadai tulajdonú Linamar több mint húsz éve fontos szerepet játszik Orosháza és Békéscsaba életében. A diplomata véleménye szerint még szorosabbak lesznek a kétoldalú kapcsolatok, ha ratifikálják az átfogó Európai-Kanadai Gazdasági és Kereskedelmi Megállapodást (CETA), amely húsz százalékos növekedést hozhat a kölcsönös kereskedelemben és 11,6 milliárd eurónyi éves növekedést az EU gazdaságában. Hozzátette, a CETA életbe lépésekor a vámok 98 százaléka megszűnik, így valódi piacbővítő lehetőségek nyílnak meg a felek számára egyebek mellett az árukereskedelem, szabályozási együttműködés, kormányzati beszerzések, munkaerő-mobilitás és fenntartható fejlődés terén.