Gazdaság

Mindegy, Görögország marad–e

Lóránt Károly: Az eurózónára semmilyen hatása nem lenne a kilépésnek

Az euróövezet túlélné, ha Görögország kilépne belőle – így gondolják a németek. A franciák szerint a görögök döntenek a saját sorsukról, de vannak vállalások, amelyeket természetesen teljesíteni kell. Lóránt Ká­roly közgazdász szerint az euróövezet nem omlana össze a kilépéstől, s hazánk nem lesz a monetáris unió tagja.

9 20150106

A pénz-és tőkepiaci folyamatokat tegnap a Görögországgal kapcsolatos események rázták föl, amellett, hogy a befektetők az Európai Központi Bank várható lépéseire is koncentrálnak. A német álláspont az, hogy euróövezet túlélné, ha Görögország kilépne be­lőle. Francoise Hollande francia elnök viszont úgy tartja, hogy Athén dönt a saját sorsáról, ám vállalásait természetesen teljesíteni kell. A pénz- és tőkepiaci mutatók bezuhanása kapcsán Lóránt Károly közgazdász a Magyar Hírlapnak azt mondta: az indexek mozgását alapvetően spekulációs hatások okozzák. Ennek lényege, hogy a befektetők egymást figyelik, s valójában mindegy, hogy fel vagy le, csak mozogjanak az indexek. Úgy fogalmazott: ezekre magyarázatot keresnek az elemzők, de tudományos alapja ennek nincs. „Mindig az nyer, aki a csúcson veszi ki a pénzét” – fogalmazott Lóránt Károly.

Arra, hogy milyen következményei lennének a görögök eurózónából való kilépésének, azt válaszolta: az unióra semmilyen gazdasági hatása nem lenne. Egyetért a német és a francia kormányfő ezt érintő kijelentéseivel. Sajtóhírek szerint bár a németek – a görög pénzügyi válság tetőzése idején – még úgy vélték, hogy nincs alternatíva Athén kilépésére az euróövezetből, most arra az álláspontra helyezkednek, hogy jelenleg nem fenyeget a dominóeffektus veszélye, azaz, hogy az esetleges görög példát a portugál és az ír kormány is követi, mert időközben ötszázmilliárd euróval létrehozták az európai stabilitási paktumot, amellyel a válságba került országok segítségére siethetnek. Lóránt Károly úgy véli, a görögöknek jutna a nehezebb feladat, ha kilépnének, mert át kellene szervezni a gazdaságukat és egyedül kimászni a válságból. Szerinte, ha a kilépésre sor kerülne, megkérdőjeleződne az a „projekt”, amelyet az az európai elit vezényel, amelynek irányítása alatt áll az unió gazdasága is. Lóránt úgy véli, közgazdaságilag az lenne a legracionálisabb megoldás, ha két-három részre bontanák az európai övezetet, saját valutával, de pillanatnyilag ennek senki nem akar nekifogni.

A közgazdász úgy ítéli meg, hogy nem kell sietnie a magyar kormánynak a monetáris unióba, ahhoz ugyanis a nyugati országokéhoz hasonló gazdasági fejlettséget kell elérnünk, amihez viszont több évtized szükséges. Ráadásul – fogalmazott Lóránt Károly – mire mi odáig eljutunk, az euró meg fog szűnni.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom