Gazdaság

Milliárdok jutnak Pannónia Szívére

Csak nemzeti forrásból fejlesztik a Szent László- és Váli-völgyi térséget

Minden adott a Pannónia Szíve régió­ban ahhoz, hogy kiemelt turisztikai célponttá váljon – mondta Tessely Zoltán kormánybiztos. Lapunkkal közölte: az első beruházások már kora ősszel elkészülnek Etyek környékén.

Tessely Zoltán 20170531
Tessely Zoltán (Fotó: MH)

– Ön 2015 vége óta a Szent László- és Váli-völgy területfejlesztéséért felelős kormánybiztosa. Hogyan került a Pannónia Szíve Program élére?

– Több éven át Bicske polgármestere voltam, jelenleg a térség országgyűlési képviselője vagyok. A Pannónia Szíve Program a Vértes kistérségből indult el, az itt élők elképzelései, ötletei alapján. A térséget csodálatos természeti környezetén túl a fővároshoz való közelsége is arra predesztinálja, hogy kiemelt turisztikai célponttá váljon. A terület turisztikailag legismertebb települése Etyek, ahol a fejlesztések elindultak.

– A 2015 óta komoly fejlesztési koncepciót dolgoztak ki, amelyhez eddig 3,717 milliárdot adott a kormány. Hol tartanak most?

– Az első munkák kora őszre fejeződnek be. A 2015. végi kormánydöntésben meghatározott 2,275 milliárd forintos összegből 1,175 milliárdot fordítunk a Bicske és Etyek közötti kerékpárút kialakítására, 1,1 milliárd forintot pedig az etyek-újhegyi gasztrosétányhoz kapcsolódó fejlesztésekre. A második kormánydöntés tavaly további 841 millió forintot rendelt a kerékpárút meghosszabbítására Tarjánig, valamint hatszázmillió forintot még az etyeki borászati központok további fejlesztésére: útépítésre, színpad építésére, Etyek központjában vízi és elektromos közművek kiváltására. A fejlesztésekre szánt keret teljes egészében nemzeti forrás.

– Milyen további térségfejlesztési terveik vannak?

– Pannónia Szívét alapinfrastruktúra szempontjából is be kívánjuk kapcsolni a turisztikai vérkeringésbe, s ennek első lépése a kerékpárút építése. A későbbiekben szeretnénk elérni az Eurovelot, azaz európai kerékpárút–hálózatot. A most Tarjánig kiépülő utat akarjuk meghosszabbítani Esztergomig, amely így két ponton is érintené az európai útvonalat, sőt találkozna a Budapest–Balaton kerékpárúttal is. Távolabbi terv a kastélyok turisztikai célú hasznosítása, valamint a szálláshelybővítés. A koncepció jelentős forrásigénnyel jár, ezért elsősorban azt kell megvizsgálnunk: van-e lehetőség uniós támogatás megszerzésére.

– A tervezet szerint a helyiek életére nem csak az infrastrukturális fejlesztések lehetnek pozitív hatással.

– Igen, így van. A térségben, földrajzi fekvésének köszönhetően, szerencsére nincs fenyegető munkanélküliség. A fejlesztéseknek köszönhetően újabb munkahelyek jöhetnek létre, s ezeknek komoly szerepük lehet a közösségek megerősítésében. Emellett felvirágozhat a térség vendéglátása és a helyi termékek piaca. A Pannónia Szíve Programban is megfogalmaztuk, hogy törekedni fogunk a helyi termékek népszerűsítésére is.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom