Gazdaság

Milliárdok jöhetnek vissza

Infrastrukturális beruházások nagy fordulattal

Ha a Kúria úgy dönt, több milliárd forintnyi áfát kaphatnak vissza azok a vállalkozások, amelyek infrastrukturális beruházásokat ingyenesen adtak át az államnak. A legtöbb esetben lakóparkokhoz, plázákhoz vezető közutakról van szó.

Bár az átadás áfakezelésére vonatkozó szabályok értelmezése már régóta sok bizonytalanságot okoz, az érintett cégek esetenként több százmillió forint áfát fizettek meg önként az adóhatóság és a Nemzetgazdasági Miniszté­rium állásfoglalását követve. A kérdés az idén rendeződhet azzal az üggyel, amelyet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az év elején vitt a Kúria elé. A precedensértékű döntéstől függően sok milliárd forint járhat vissza a vállalkozásoknak – közölte a Ryan adótanácsadó cég.

A Kúria már több ügy kapcsán foglalkozott a kérdéskörrel, és eddig minden alkalommal a vállalkozások javát szolgáló ítéletet hozott. Az első, 2009-es ügyben a legfőbb bírói fórum annak a cégnek adott igazat, amely egy építkezését úgy tudta megvalósítani, hogy ahhoz a BKV tulajdonában álló síneket és vezetékeket át kellett helyeznie. Hasonló kérdéseket vet fel az infrastrukturális beruházások térítés nélküli átadása. A közútcsatlakozást jogszabály alapján kötelező átadni önkormányzati vagy állami tulajdonba, és az átadásra a legtöbb esetben térítés nélkül kerül sor. Egy ilyen ügyben nemrég a bíróság első fokon a NAV álláspontjával szemben foglalt állást. Döntése szerint az érintett vállalkozást megillette az áfalevonási jog a közműépítés után, és a beruházással létrejött létesítmények ingyenes átadása miatt nem keletkezett áfafizetési kötelezettsége. A NAV az ítélet miatt a Kúriához fordult. Ha a Kúria a hasonló ügyekben hozott döntések logikáját követve az elsőfokú bíróság döntését erősíti meg, azzal felülírhatja az elmúlt több mint öt év jogalkalmazási gyakorlatát.