Gazdaság

Mézes reggelit kínál félezer iskola és óvoda

A minőségi hazai mézfogyasztást nép­szerűsítik óvodákban és általános iskolákban mézes reggelivel és előadással magyar méhészek. Az egészséges étel így százezer gyermekhez jut el.

A mézes reggeliket eredetileg Szlovénia indította el, majd több uniós tagország, köztük hazánk is csatlakozott a kezdeményezéshez, az idei immáron a harmadik alkalom. Az akciót irányító Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke, Bross Péter a Magyar Hírlapnak elmondta: nemcsak a mézfogyasztást népszerűsítik ötszáz óvodában és általános iskolában, hanem magát a reggelizést is. Több száz helyi termelő, akinek kiszerelő üzemre van engedélye, viszi el az ellenőrzött, jó minőségű mézet az országban összesen csaknem százezer gyermekhez, akik mézes-vajas kenyeret ehetnek, mézes teát ihatnak reggeli gyanánt, ezután pedig a méhészek előadást tartanak a méhekről, a méhészetről, a mézfogyasztás előnyeiről. Hozzáfűzte: a méhészek a földművelésügyi tárca és az oktatást irányító minisztérium segítsége nélkül nem juthattak volna el a legfiatalabb mézfogyasztókhoz. Szerinte ha a diákok már fiatalon megkedvelik az egészséges, jó minőségű magyar mézet, akkor majd szülőként erre nevelik a csemetéiket is. Az OMME elnöke hangsúlyozta: nagyon pozitív az elmúlt évek tapasztalata, a gyerekek kedvelik a reggelit, az előadást, és ez megmutatkozik a mézfogyasztásban is, amely évről évre nő.

Míg húsz évvel ezelőtt csupán húsz dekagramm méz fogyott átlagosan hazánkban fejenként, évente, addig ma már ez a mennyiség hetven dekagramm. A Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, Nagy István Kiskunhalason, a mézes reggeli kezdeményezés beharangozóján hangsúlyozta: a tárca törekvése, hogy az évtized végére a fogyasztás elérje az egy kilogrammot. Hozzátette: a méhészet húszezer család számára jelent megélhetést. A hazai méz negyven-hatvan százaléka a hungarikumnak számító akácméz. Az Európai Unióban Magyarország a negyedik-ötödik legnagyobb méztermelő.