Gazdaság

Mérséklődhet itthon az informatikushiány

Csaknem hárommilliárd forintos programmal segíti a kormány az infokommunikációs szakemberek képzését az utánpótlásért

Már tizenöt oktatási intézmény és több infokommunikációs vállalkozás csatlakozott az informatikus-utánpótlás érdekében 2,8 milliárd forintból indított kormányprogramhoz – jelentette be Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára.

informatikus 20170407
Fontos, hogy a nők körében is népszerűvé váljon a szakma (Fotó: Hegedüs Róbert)

Az első tizenöt felsőoktatási intézmény közreműködésével elindult az informatikus-utánpótlás biztosítása érdekében korábban meghirdetett kormányzati program, amelynek eredményeként már ebben a hónapban ingyenes, naprakész gyakorlati tudást biztosító képzések kezdődnek – mondta Kara Ákos infokommunikációért felelős államtitkár. Kiemelte: a program első üteme 2,8 milliárd forint uniós forrásból valósul meg, amely magában foglal egyebek mellett az informatikai szakma népszerűsítését szolgáló négyszáz rendezvényt. A húszezer általános és középiskolai diákot megcélzó programban informatikai szakköröket, táborokat, céges nyílt napokat és interaktív kiállításokat szerveznek országszerte. Kara Ákos elmondta: ezenfelül gyakornoki program is indul, amelyben első körben 275 informatikai területen tanuló diák, egy másik kezdeményezés keretében pedig legalább négyezer hallgató kap lehetőséget, hogy ingyenesen részt vehessen informatikai továbbképzéseken. Kiemelte: a kormány azt várja az egyetemektől és a száz legfontosabb hazai infokommunikációs cégtől, hogy a gyakornoki programban legalább olyan sikeres lehessen az együttműködés, mint korábban a járműipar területén volt. Hozzátette: a kormány ezenfelül élményközpontokat is szeretne létrehozni, amelyekből az első Győrben nyílik meg az év végén.

Kara Ákos lapunk kérdésére hozzátette: a kormány lehetőség szerint uniós forrásból tovább bővítené a projektre szánt keretösszeget, amellyel a tervek szerint ezerkétszázra emelkedhetne az érdeklődést felkeltő rendezvények száma országosan. Az államtitkár kiemelte, legfontosabb céljuk, hogy a jövőben elegendő hazai informatikus legyen, 2020-ra kétszeresére növekedjen az informatikai szakokra jelentkezők száma. Emellett kiemelt feladatnak tekintik, hogy a nők körében is népszerűbbé váljon ez a szakma – fogalmazott az államtitkár.

Laufer Tamás, a programban közreműködő IVSZ – Szövetség a digitális gazdaságért elnöke rámutatott: jelenleg több mint húszezer szakemberre lenne szükség az informatikai piacon, amely a jövőben ugrásszerűen tovább nőhet. Hozzátette: a projekt kiemelt célja az informatikai hallgatók lemorzsolódásának megakadályozása, illetve egy piackonform szakmai besorolás elkészítése a szakemberhiány feltérképezésére.