Gazdaság

Mérsékelnék a kitermelést

OPEC-együttműködést sürget Venezuela és Irán

Míg az olajat hordónként nyolc-tíz dollár költségen termelő arab országok könnyebben átvészelik a nyersolaj árának zuhanását, addig Oroszország vagy Venezuela szorult helyzetbe került a harminc dolláros termelési költsége miatt. A venezuelai és az iráni elnök a hét végén az árak stabilizálását sürgette.

Az iráni és a venezuelai elnök a Kőolajtermelő Országok Szervezetén (OPEC) belüli együttműködést szorgalmazott, s bírálta Szaúd-Arábiát, amiért az nem hajlandó beleegyezni a kitermelés mérséklésébe, amelynek révén stabilizálódhatnának az árak – jelentette a távirati iroda. A szervezetnek mindkét ország a tagja, s egyaránt súlyosan érinti gazdaságukat az elmúlt időszak árzuhanása. Haszan Róháni iráni elnök szombaton fogadta Teheránban Nicolás Maduro venezuelai államfőt, aki az OPEC más tagállamait is felkeresi még, köztük Szaúd-Arábiát.

Egyes elemzői vélemények szerint Szaúd-Arábia célja az, hogy a magas termelési költségű észak-amerikai palaolajat kiszorítsa a piacról. Míg a királyságban és más arab országokban nyolc-tíz dollár egy hordó olaj termelési költsége, addig Oroszországban vagy Venezuelában akár harminc dollár is lehet. Egy hordó amerikai palaolaj felhozatala pedig hatvan dollárba is kerülhet.

Iráné a világ legnagyobb földgáz- és negyedik legnagyobb kőolajtartaléka, ám kitermelési kapacitása nagyon szűkös a vitatott atomprogramja miatt elrendelt nemzetközi szankciók miatt. A világ legnagyobb kőolajtartalékát birtokló Venezuela súlyos recesszióján pedig tovább rontott az olajárak zuhanása.

Az árháború első amerikai áldozata egy kis palaolaj-termelő cég, a WBH Energy, a múlt héten csődvédelmet kért, mert ötvenmillió dolláros adósságot halmozott fel.

Az iráni elnök szerint viszont a kőolajtermelők együttműködése biztosíthatná „bizonyos erők OPEC elleni terveinek semlegesítését és a kőolaj árának elfogadható szinten történő stabilizálását 2015-ben”.


Megnyíltak a magyar gázcsapok

Ismét érkezik földgáz, napi 2,7 millió köbméter Magyarország felől Ukrajnába szombat óta az Ukrtransgaz ukrán gázforgalmazó vállalat jelentése szerint. Ukrajna 2014-ben kezdett nagy mennyiségben földgázt importálni Európából, hogy kiváltsa az orosz függést – írt az MTI. Az FGSZ Földgázszállító Zrt. szeptember 25-én jelentette be, hogy határozatlan időre leállítja a Testvériség vezetéktől független távvezetéken keresztül történő földgázszállítást Ukrajna felé, mert a rendszerhasználók értesítése szerint megnőtt a beszállítási igény.