Gazdaság

„Megtisztított bankot ad el az MNB”

Még inkább teret nyer majd az MKB-nál a kis- és közepes vállalkozások kiszolgálása

A szanálás még tart, a reorganizáció és az értékesítés végére azonban valóban gyorsan szeretnénk pontot tenni. Ez pedig az MKB Bank méretét, piaci pozícióját és az előéletét is figyelembe véve nem kis feladat - jelentette ki a lapunknak adott interjúban Balog Ádám, az MKB Bank elnök-vezérigazgatója, aki külön hangsúlyozta: az európai uniós vállalás szerint két nyereséges év után, de legkésőbb 2019 végéig kell tőzsdére vinni a bankot.

Balog Ádám 20160209
Balog Ádám, az MKB elnök-vezérigazgatója: A mindennapi üzletpolitikai döntésekbe alapvetően nem szól bele a Magyar Nemzeti Bank (Fotó: Varga Imre)

- Hol tart az MKB Bank szanálása és az Európai Bizottság által előírt vállalások teljesítése?

- Ha megengedi, kezdjük azzal, hogy honnan indult a szanálás. Az MKB Bank hosszú időn át masszív veszteséget okozó, problémás portfólióval rendelkezett, leginkább az ingatlanprojekt-finanszírozás területén voltak óriási mínuszok. Az ebből fakadó kockázatok vezettek el a szanáláshoz. A legkardinálisabb tényezőn, az említett portfólió leválasztásán és értékesítésén túl vagyunk. Lényeges elem, hogy a portfólióból a piacon is tudtunk értékesíteni, méghozzá az érintett teljes volumen közel negyven százalékát. A folyamatot szanálási hatóságként a Magyar Nemzeti Bank végezte, az Európai Bizottság koordinációja és felügyelete mellett. Brüsszel még tavaly decemberben áldását adta a teljes folyamatra, amikor értékelte és elfogadta az MKB Bank működőképességének helyreállítására korábban tett szerkezetátalakítási lépéseket és a megtisztított bank életképességét biztosító középtávú üzleti tervet. Az Európai Bizottság által támasztott elvárások gyakorlatilag azt garantálják, hogy az MKB Bank szerkezetátalakítási terve eredményes legyen.

- Milyen vállalásokat kért az Euró­pai Bizottság?

- Két fő típust különböztethetünk meg. Egyrészt, mit ne csináljuk a jövőben, okulva a múltbéli tevékenységekből: ide tartozik például a lakossági devizahitelezés tilalma vagy a kereskedelmi ingatlanok finanszírozásának elkerülése. A másik kategóriába azokat a vállalásokat sorolnám, amelyek arról szólnak, hogy ne használjuk ki az állami támogatás versenyelőnyét. Tartózkodjunk például bizonyos üzleti tevékenységek túlfűtött alkalmazásától, az agresszív árazástól, illetőleg marketingköltségeinket is visszafogott szinten kell tartanunk. Brüsszel ügyel arra, hogy a magyar bankpiacon ne sérüljön a verseny. Egy hasonlattal élve, a vállalások azt biztosítják, hogy a reorganizációs intézkedések védőhálót jelentsenek a banknak, ne pedig ugródeszkát. Szerencsére az MKB Bankra vonatkozó kötelezettségek között nem volt olyan, amely meglepetést jelentett volna más, szanálás alá vont bank előírásaihoz képest.

- Ezek szerint akceptálták az uniós szabványokat?

- Ez nem is kérdés. A vállalások túlmutatnak az előírás mivoltukon, teljesítésük egyben a bank érdeke is, ugyanis azt a célt szolgálják, hogy az MKB mihamarabb nyereséges legyen. Ilyen például a költségcsökkentés, amelyet jól felfogott üzleti érdekből is teljesített volna az MKB Bank. De akad olyan is az előírt vállalások között, amelyet már kipipálhatunk, mint például az MKB-Euroleasing Autópark Zrt. értékesítése. Továbbá vannak folyamatban lévő feladatok, mint a kockázatkezelési rendszerünk fejlesztése. Szeretném hangsúlyozni, hogy a kötelezettségvállalások nem érintik a bank értékesítését, az zavartalanul folytatódik, az eredeti menetrend szerint.

- Továbbra is az a terv, hogy jú­nius végéig eladják a bankot?

- Az értékesítési folyamat a megfelelő ütemben zajlik, a lezárására pedig konkrét és határozott elvárást fogalmazott meg az Európai Unió. Az időpont 2016 első fél évének a vége, ami, ahogy az imént említettem, egybevág a jegybank eredeti elképzeléseivel.

- Ezek szerint szűk egy év leforgása alatt zajlik le a szanálás, a reorganizáció és az értékesítés?

- A szanálás még tart, a reorganizáció és az értékesítés végére azonban valóban gyorsan szeretnénk pontot tenni. Ez pedig az MKB Bank méretét, piaci pozícióját és az előéletét is figyelembe véve nem kis feladat. Ne feledjük: az utóbbi hat-hét évben másról sem lehetett hallani, mint arról, hogy rendbe kell tenni az MKB-t, meg kell szabadítani a problémás portfóliótól. Meg kell tudnunk győzni a potenciális vevőket, hogy változott a helyzet.

- Milyen kritériumokat fogalmazott meg az MNB a bank értékesítése kapcsán?

- A tulajdonosi jogokat gyakorló jegybank azt várja el az MKB-től, hogy maximálisan támogassa az értékesítési folyamatot, amelynek transzparensnek, nyíltnak, de nem diszkriminatívnak kell lennie. Továbbá, mint minden jó tulajdonos, természetesen igényli a prudens és hatékony működést.

- Beleszól-e az üzleti stratégiába a jegybank vezetősége?

- A tulajdonosi jogok gyakorlójaként az MNB a bank működését felügyeli, mindennapi üzletpolitikai döntésekbe azonban alapvetően nem szól bele. A napi szintű működést, az üzletpolitikát a bank menedzsmentje határozza meg.

- Tapasztal-e politikai nyomást az értékesítés kapcsán?

- Nem, és ennek fel sem merülhet a lehetősége: az EU transzparens, nyílt, nem diszkriminatív értékesítési folyamatot vár el, a tranzakció pedig a legjobb nemzetközi gyakorlatokat követve, neves nemzetközi tanácsadók bevonásával zajlik.

- Mekkora az érdeklődés az MKB iránt? Mi lenne a szerencsés tulajdonosi struktúra?

- Komoly vevőjelöltek bukkantak fel, nemzetközi érdeklődés is mutatkozik. De ennél többet nem mondhatok: a tranzakció folyamatban van, üzletileg etikátlan lenne belemenni a részletekbe. Ráadásul az értékesítést a jegybank végzi, mi a tranzakció tárgya vagyunk.

- Az azért csak kiszivárgott, hogy kínai tulajdonost kapna a bank.

- Rengeteg találgatással volt dolgunk eddig, és vélhetően sok hasonlóval találkozhatunk még az ügylet lezárásáig. Az új tulajdonosra vonatkozó végső döntést a tulajdonosi jogokat gyakorló MNB hozza meg. Az értékesítés jelenleg zajlik, így sem módunkban, sem érdekünkben nem áll részletesen beszámolni róla, hiszen ez az ügylet sikerét veszélyeztetné.

- Mi a legfőbb értéke most az MKB Banknak? Hogyan lehet eladni?

- Az MKB máig az egyik legkiválóbb szakmai gárdával rendelkező hitelintézet. Olyan kiszolgálási minőségű és szakmai színvonalú szolgáltatást nyújt ügyfeleinek, ami páratlan a hazai piacon. A főleg vállalati területről hozott hagyomány és tudás jelenleg is meghatározó alapérték. Továbbá arról se feledkezzünk meg, hogy az MKB Bank ugyanúgy képes hozzáférni a nemzetközi piaci műveletekhez, mint egy nemzetközi hátterű hitelintézet.

- Milyen szegmensben maradt erős az MKB? Mi most a fő profil? Elegendő-e a bank jelenlegi mérete ahhoz, hogy meghatározó piaci szereplő legyen?

- Végre azt halljuk a versenytársainktól, hogy évek óta először ismét aktívan van jelen az MKB Bank a piacon. Számolni kell vele. Ez nagy öröm, hiszen temérdek munka van abban, hogy eljutottunk idáig. Tavaly leépítettük a problémás kereskedelmiingatlan-portfóliót. Ezzel együtt azoknak a szegmenseknek a megerősítésébe kezdtünk, ahol fokozni szeretnénk a jelenlétünket. Számos lehetőséget látunk a kis- és középvállalati ügyfélkörben, az uniós pályázatok miatt pedig egy egészen új kompetenciát is kialakítottunk a bankcsoporton belül, hogy pályázati tanácsadással is ki tudjuk szolgálni ügyfeleinket.

Hagyományos piacunk a fakto­ring, ahol még erősebb hadállásokat akarunk elfoglalni. Lakossági területen kiemelt jelentőséggel bír az új támogatott hitel, a családok otthonteremtési kedvezménye, közkeletű nevén a csok, amelyet az elsők között tettük elérhetővé az ügyfeleknek. Az ő igényeiket szem előtt tartva bővítjük befektetési termékpalettánkat annak érdekében, hogy megtakarításaik az alacsony kamatkörnyezetben se csupán megőrizzék értéküket, hanem gyarapodjanak is. Ami a kérdés második felét illeti: az MKB Bank organikus növekedési pálya mentén határozta meg stratégiáját, ennek megvalósításán dolgozik.

- Mikor vihető a tőzsdére az MKB? Egyszeri vagy fokozatos tőzsdei bevezetés valósítható meg?

- Az érvényes uniós vállalás szerint két nyereséges év után, de legkésőbb 2019 végéig kell tőzsdére vinni a bankot. Ezért a munkánk a tartós profitabilitás elérésére összpontosul. Ugyanakkor személyesen is fontos célnak és lehetőségnek tekintem a magyar tőkepiac fejlesztését, ráadásul erőteljesen szolgálná a bank érdekeit, ha megjelennénk a pesti parketten. A szemünk előtt lebeg tehát a tőzsdei bevezetés, és azon dolgozunk, hogy a következő években stabilan nyereséges, hatékonyan működő, ügyfelei számára értéket teremtő banknak nyithassuk meg az utat.

- Nehéz megelőlegezni a privatizáció utáni üzleti tervet, de mire tippel, milyen területre fókuszál majd az MKB Bank?

- Nálunk is még inkább teret nyer majd a kis- és közepes vállalkozások kiszolgálása, ahogyan erősödni fogunk a nagyvállalati hitelezésben is.

- Az értékesítés után is maradna a bank élén? Nem hiányzik az MNB?

- Hosszú távra tervezve fogadtam el tavaly a felkérést, mivel az itt megkezdett munka többéves kifutású. Az nem vitás, hogy egykori jegybanki alelnökként utólag is büszke vagyok arra az elképesztő teljesítményre, amelyet az MNB új vezetősége felmutatott. Gondolok itt a végre a gazdasági helyzetnek megfelelő alapkamat elérésére, a növekedési hitelprogramra vagy éppen a svájci frankalapú-hitelek idejében végrehajtott forintosítására.

- Matolcsy György jegybankelnök a napokban Popovics-díjjal tüntette ki. Minek tulajdonítja ezt az elismerést?

Ennek megítélését, ebből adódóan a kérdés megválaszolását azokra kell bízni, akik az elismerést odaítélik. Én legfeljebb annyit mondhatok, hogy örülök a megtisztelő díjnak, és büszke vagyok rá.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom