Gazdaság

Megindultak a várva várt európai uniós fejlesztési források

Több pályázat iránt is óriási az érdeklődés

A tavalyi év vége felé – a korábbi mélypont után – számos olyan uniós pályázatot írtak ki, amelyre a cégek már igen vártak. Ettől függetlenül több szakértő a kettősség évének nevezte a 2016-os esztendőt a brüsszeli forráselosztással kapcsolatban.

A kormány által ígért strukturális átalakítások a vártnál hosszabb időt vettek igénybe, ennek ellenére tavaly részben teljesültek a várakozások: a 2015-ös pályázati mélypont után a hazai gazdaság kulcsterületein, mint például energetika, kis- és középvállalatok kapacitásfejlesztése, vidékfejlesztés területén számos olyan pályázatot írtak ki, amelyet már igen vártak a vállalatok– vélekedtek a Portfolio.hu által megkérdezett szakértők azzal kapcsolatban, hogy miként értékelik a 2016-os évet az uniós források tükrében. Vállalkozásfejlesztés szempontjából 2016 a kettősség éve volt – állítja az MKB Consulting Kft. ügyvezető igazgatója. Több, régóta várt európai uniós pályázat kiírása hónapokon keresztül húzódott, majd e pályázatokat dömpingszerűen, az év utolsó két hónapjában jelentették meg a hatóságok. Már most látszik, hogy ezen pályázatok iránt igen magas igény lesz, így bizonyos kiírások esetében már akár január végén, illetve februárban bekövetkezhet a lezárás – hangsúlyozta Boros Áron.

A CIB Bank véleménye szerint a tavalyi év elé nagy várakozásokkal tekintett a gazdaság összes szereplője, mivel a kormányzati terveknek megfelelően nagy számú pályázati kiírás (amelyek közül kiemelkedett a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program, azaz a GINOP 1234 milliárdos, a száztizenötmilliárdos Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program, azaz a VEKOP, valamint a több mint nyolcszázmilliárd forintos Vidékfejlesztési Program) megjelenése volt várható a fejlesztési irányok széles spektrumán. Ez jelentős keresleti nyomást eredményezett a piacon, amely megfigyelhető volt abban is, hogy az év során több megjelent pályázati kiírás esetén többszörös túligénylés jelentkezett a vissza nem térítendő támogatásokra. Ezzel viszont egyértelművé vált az is, hogy mely területekre lenne érdemes forrásokat átcsoportosítani, hol jelentkezik valódi kereslet a fejlesztési támogatásokra. A kormányzat ezt felismerte, és a népszerű kapacitásbővítő vállalati pályázatokat újra meg tudta hirdetni az év végén – tette hozzá Fetter István.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom