Gazdaság

Megemelt támogatási összeg

Ezermilliárdok gazdaságfejlesztési pályázatokra, beruházásokra, foglalkoztatásra a jövő esztendőben

A kormány százötmilliárd forinttal megemelte a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) éves keretösszegét. Így a jövőre megjelenő, gazdaságösztönző források több mint 2430 milliárd forintra nőttek.

rakossy
Rákossy Balázs (Fotó: Varga Imre)

Az Éves Fejlesztési Keret (ÉFK) módosításával, a keretösszeg több mint százmilliárd forintos megemelésével tizenhét új pályázati felhívás megjelenéséről is döntött a kormány – közölte tegnap Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásért felelős államtitkára. Hozzáfűzte: a jelenlegi fejlesztési ciklusban a GINOP keretében 114 pályázati felhívás jelenik meg 2430 milliárd forint értékben. A módosítások a beruházások és fejlesztések megvalósulását szolgálják, s a foglalkoztatás további javításához is hozzájárulnak.

A kormány számára kiemelten fontos a mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének javítása. Így három új felhívás is megjelenik, amelyek közül az egyik a vállalkozások ipari digitalizációhoz (Ipar 4.0) kapcsolódó fejlesztéseit támogatja majd, míg a másik logisztikai szolgáltatások igénybevételét – írta a távirati iroda.

A foglalkoztatás további javítására az új ÉFK alapján több mint hatvanmilliárd forint többletforrás jut jövőre, és tíz új felhívás jelenik meg a GINOP keretében. A pályázatok között van, ami az alternatív munkaerő-piaci szolgáltatásokat támogatja, képzéssel és mentorálással ösztönzi az álláskeresők, illetve a fiatalok vállalkozóvá válását. Szerepel közöttük munkavállalók mentális egészségének fejlesztése, leépítések megelőzése és kezelése, társadalmi célú vállalkozások ösztönzése, valamint munkaerő-piaci alkalmazkodóképesség fejlesztését célzó tematikus projektek támogatása is.

Egy turisztikai pályázati felhívás is megjelenik, amely a turisztikailag frekventált térségek integrált termék- és szolgáltatásfejlesztését segíti, csaknem 21 milliárd forinttal. Infokommunikációs területen is lehet pályázni: online kormányzati, közigazgatási és e-egészségügyi szolgáltatások terjedésének elősegítésére civil és szakmai szervezetek támogatásával. Olyan kombinált hitel is elérhető lesz, amely az álláskeresők és
a fiatalok vállalkozóvá válását támogatja, ilyen konstrukciót pályázhatnak meg a társadalmi célú vállalkozások is, 13 mil­liárd forint értékben.