Gazdaság

Megelőzzük Európát béremelésben

Magyarországon az európai átlagnál nagyobb reálbér-növekedés várható az idén a Hay Group nemzetközi menedzsment tanácsadó cég legfrissebb felmérése szerint.

A 2,6 százalékos fizetésemelés mellett rendkívül alacsony, 0,3 százalékos inflációt vár erre az évre az intézet, ezek együttesen pedig a reálbérek 2,3 százalékos növekedését jelentik – adta hírül a távirati iroda. Az európai reálbérek 1,6 százalékkal nőhetnek az idén, az átlagosan 3,1 százalékos bérnövekedés és másfél százalékos infláció miatt. A magyarországihoz hasonló reálbér-növekedés következhet be Görögországban és Olaszországban, míg Lengyelországban 2,7 százalékos emelkedés várható. Legalább három százalékkal emelkednek a reálbérek Litvániában, Romániában és Bulgáriában. Ezeket a számokat a Hay Group szerint tovább javíthatja, ha a tartósan alacsonyan maradó üzemanyagárak miatt a megélhetési költségek tovább csökkennek. A legnagyobb, kilencszázalékos béremelésnek a törökök örülhetnek majd, ezt viszont szinte teljes egészében elviszi a 8,9 százalékosra várt infláció. Világszerte a bérek átlagosan 5,4 százalékkal nőnek, ami enyhe emelkedés a tavalyi 5,2 százalékoz képest, de hosszabb távon csökken majd a fizetések vásárlóereje.

A korábban dinamikusan fejlődő országokban, mint Brazília, Oroszország és Ukrajna, számottevő lassulás várható. Ezekben hat és hét százalék közötti béremelés várható, de az infláció mindenütt szinte bizonyosan meghaladja ezt a mértéket.