Gazdaság

Megalapozatlan felvetés a közös miniszteri poszt

Attól még, hogy néhány országban alacsony a munkanélküliség, nagyon különböző a tagállamok helyzete, és nem Juncker ötlete csökkentené a magas államadósságot

Az újabb pénzügyi integrációs elképzelések egyelőre nem indokoltak az Európai Unióban – közölték lapunkkal közgazdászok az Európai Bizottság elnökének pénzügyi javaslatát értékelve.

Minden egyes tagországban jól érezhető, hogy Európa új lendületet vett, az unió gazdasági növekedése az utóbbi időben az Egyesült Államok bővülését is meghaladja – mondta tegnap Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén, hozzáfűzve, hogy a munkanélküliség kilenc éve nem volt ilyen alacsony, nyolcmillió új munkahely jött létre, és így ma 235 millióan dolgoznak az Európai Unióban. Rámutatott, közös valutaalapot, valamint gazdasági és pénzügyminiszteri posztot kellene létrehozni a belső piac megerősítése, az integráció mélyítése érdekében.

Tény, hogy sokat javult a munkaerőpiaci helyzet az Európai Unió (EU) tagállamaiban, viszont ebben még nem kellene az Egyesült Államokhoz hasonlítani magunkat, hiszen ott négy százalék az állástalanok aránya, amitől még elmaradunk – közölte lapunkkal Boros Imre közgazdász. Néhány tagállamban, így Magyarországon, Németországban, és Csehországban alacsony a munkanélküliség, a többieknél viszont ez továbbra is problémát jelent. Az is igaz, hogy új lendületet vett az EU-ban a gazdasági növekedés, kivéve talán Olaszországban, Görögországban és Portugáliában. Boros Imre egyben hozzátette, már az is eredmény, hogy Görögországban megállt a visszaesés. A perifériának számító országokban ugyanis jelentős az államadósság, gondban van a bankrendszer, és ez az egész gazdaságra kihat. A magas államadósságnak pedig tovagyűrűzik a kedvezőtlen hatása a háztartásokra és a vállalkozásokra is. Boros Imre szerint nem meglepő a közös valutaalap, a gazdasági és a pénzügyminiszteri poszt létrehozása, ami alapvetően francia ötlet. A közös kötvénykibocsátásra az egész unió garanciát vállalna, a kockázat jelentős részét pedig a legerősebb tagállamok. Lóránt Károly közgazdász lapunknak úgy nyilatkozott, hogy nem tartja komolynak és megalapozottnak Juncker pénzügyi integrációs elképzeléseit. Jun­cker közös valutaalapra vonatkozó javaslatáról úgy fogalmazott, elvben el tud képzelni egy, az IMF-hez hasonlóan működő közös valutaalapot. Ahhoz, hogy közös pénzügyminisztérium legyen, közös költségvetésre is szükség lenne. A tagállamoknak be kellene fizetniük a GDP tíz százalékát, amibe szerinte nem mennek bele. Nem világos az sem, hogy egy ilyen javaslat esetén ki döntene, hogy mire mennyit költhessenek a költségvetésből. Lóránt Károly hangsúlyozta: nem szabadna semmilyen további uniós integrációban részt venni, mert már az eddigiek is túlzottan korlátozzák az országot.

Bogár László közgazdász a Magyar Hírlapnak azt mondta, egyfelől a Római Szerződéstől számolt gazdasági közösség indokolná ilyen poszt létrehozását. Azonban jelenleg csak akkor lenne értelme, ha az unió hatalmi struktúrája komolyan gondolná a meglévő történelmi különbözőségek kiegyenlítését, csökkentését, akár a foglalkoztatási mutatókat, akár a többszörös vagyoni különbségeket nézzük. Jelenlegi helyzetben felelőtlenség is szerinte közös minisztert emlegetni, főleg úgy, hogy a poszttal kapcsolatban semmilyen részletet, elemzést nem közölt. Ugyanakkor meglehet az is, hogy az EB elnöke egyfajta tesztnek szánta felvetését, amellyel a tagországok reakcióit összegzi.