Gazdaság

Másfél százalékkal bővült tavaly a hazai élelmiszeripar

Továbbra is kitart az alapvető élelmiszerek áfacsökkentése mellett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

A magyar élelmiszeripar növekedése meghaladta az ipar átlagát, csaknem másfél százalékkal nőtt tavaly. A termelés értéke 2880 milliárd forintot tett ki a 2015-ös 2831 milliárd forint után.

hus
A versenyképességhez jelentős fejlesztésekre van szükség (Fotó: Hegedüs Róbert)

Az élelmiszeripar exportja 1,6 százalékkal emelkedett, a belföldi értékesítés pedig 1,2 százalékkal bővült 2016-ban – mondta tegnap a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) élelmiszeriparért felelős alelnöke, Éder Tamás. Hozzáfűzte: az élelmiszeripar belföldi értékesítése 1713 milliárd forintra nőtt az egy évvel korábbi 1681 milliárd forintról, ám mivel a belföldi élelmiszer-kiskereskedelmi forgalom ennél jelentősebben, három százalékkal gyarapodott, a magyar élelmiszeripar belföldön ismét piacot veszített. Ugyanakkor az élelmiszeripar bővülése meghaladta az ipar átlagát, mintegy másfél százalékkal nőtt tavaly. A termelés értéke 2880 milliárd forintot tett ki a 2015-ös 2831 milliárd után. A magyar termékek aránya az élelmiszerüzletekben csaknem hetven százalék.

A NAK alelnöke jelezte: az emelkedés kevésbé volt jelentős a meghatározó agrárhátterű ágazatokban – hús-, tej-, zöldség-gyümölcs feldolgozásban –, míg nagyobb volt például az állateledel-gyártásban, az izocukor előállításában. Éder Tamás szerint ezek strukturális gondokat jeleznek, és mindezt a versenyképesség javításával lehet orvosolni. Ezért az élelmiszeriparban jelentős fejlesztésekre van szükség. Ilyen források az idén várhatóan jelentősebb mértékben állnak rendelkezésre a Vidékfejlesztési Program és a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program révén, idézte a NAK alelnökét a távirati iroda.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke utalt arra, hogy a kamara megalakulása óta napirenden tartja az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adójának (áfa) csökkentését: már 2014-ben javaslatot tett arra, hogy – a költségvetés helyzetének függvényében – lépésről lépésre mérséklődjön az egyes termékpályákon öt százalékra az áfakulcs. Hozzáfűzte: a kormány az elmúlt években több élelmiszer esetében csökkentette az áfakulcsot – például a sertés, a baromfi, a tojás esetében –, azonban azokon a termékpályákon, ahol ez még nem történt meg, az áfacsalás a legálisan működő szereplők számára mind nagyobb problémát jelent.
A NAK továbbra is fenntartja javaslatát az alapvető élelmiszerek áfacsökkentésére, hiszen ez visszaszorítaná a feketegazdaságot, és javítaná a feldolgozóipar versenyképességét. Az áfacsökkentés költségvetési igénye az alapvető élelmiszerek esetében összességében – a piacfehéredés és a fogyasztás növekedése miatt – mintegy 150 milliárd forint lenne.

Győrffy Balázs megjegyezte: a NAK a kereskedelmi láncokkal együttműködve népszerűsítené az idén a magyar dinnye és az alma mellett a gombát és a sütőipari termékeket is. Az agrárgazdasági kamara segít az egységes kérelmek benyújtásában is. A gazdák negyvenegy jogcímen igényelhetnek területalapú és közvetlen agrártámogatást. A NAK több mint hatszáz falugazdásza országszerte ingyen, személyesen segít a gazdálkodóknak a kérelmek beadásában. A kamara hagyományosan évente mintegy 130 ezer gazdálkodó egységes kérelmének benyújtásában segédkezik, tavaly mintegy 150 milliárd forint közvetlen támogatás igénylésében működött közre.