Gazdaság

Már alig van hely az európai gáztárolókban

Nálunk a töltöttség nem éri el a 80 százalékot

Csaknem teljesen tele vannak az európai gáztárolók: a Gas Infrastructure Europe folyamatosan frissülő adatai szerint a tárolókapacitással rendelkező 15 európai ország közül csak háromban (Bulgáriában, Lettországban és Magyarországon) nem éri el a töltöttségi szint a 80 százalékot.

Magyarországon a létesítmények csaknem 56 százalékig vannak feltöltve, ami 3,4 milliárd köbméter fűtőanyagot jelent. Ebből 1,5 milliárd köbméter a szőregi tárolóban található, amelyből 915 millió köbméter stratégiai készletnek számít. A töltöttség másik felét az E.ON-tól megvásárolt tárolókban lévő gáz teszi ki. Ezek az egységek jelenleg 39,9 százalékos töltöttségen állnak, ám a betárolás jelenleg is meglehetősen intenzíven zajlik - olvasható a Napi Gazdaság keddi cikkében. 
Az európai országok közül Magyarország rendelkezik a negyedik legnagyobb gáztároló kapacitással, csupán a német, az olasz és a francia létesítményekben fér el több fűtőanyag. Franciaországban 87, Németországban 90, Olaszországban pedig 92 százalékon áll a töltöttség, ami összességében több mint 45 milliárd köbméter földgáztartalékot jelent. 
A régióban Ausztriának van a legnagyobb kapacitása: jelenleg 4,4 milliárd köbméter gáz van föld alatti létesítményeiben, ami 93,2 százalékos töltöttségnek felel meg. Csehországban a felhalmozott tartalék 3,2 milliárd köbmétert tesz ki, ami a teljes kapacitás 97,3 százaléka. A térségben kétmilliárd köbméternél nagyobb befogadóképességű tárolói vannak Lengyelországnak és Szlovákiának is; előbbinél 93, utóbbinál pedig 97,6 százalékos a töltöttség. 
Az unió tagállamainak egészében a tárolók már most 88,32 százalékban feltöltöttek - ez 73 milliárd köbméter gázt jelent - írta a Napi Gazdaság