Gazdaság

Malajziában hungarikumokat mutattak be

Az FM képviselői exportlehetőségekről is tárgyaltak

Malajziában hungarikumokat, nemzeti és kiemelkedő nemzeti érték címet viselő, valamint a malajziai piacon keresett prémium magyar termékeket mutattak be a Magyar Vásár (Hungary Fair) 2016 rendezvénysorozat keretében, és tárgyaltak a magyar termékek malajziai exportlehetőségeiről is - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) csütörtökön.

Gulyás Andrea, a tárca közigazgatási államtitkára a megnyitón elmondta: a magyar emberek büszkék sokrétű hagyományaikra és elődeik örökségére, amelyeket minden magyar magáénak érezhet.
Gulyás Andrea a Hungary Fair 2016 rendezvénysorozaton részt vevő magyar vállalkozások képviselőivel is találkozott, megvitatta a magyar-malajziai gazdasági kapcsolatok helyzetét, valamint az együttműködés további fejlesztési irányait, különös tekintettel a magyarországi cégek megjelenésének lehetőségeire a malajziai piacon - közölte a tárca.

Bognár Lajos, élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár, országos főállatorvos és maláj partnere  malajziai exportlehetőségekről és a keretfeltételekről tárgyalt malajziai partnerével. Áttekintették a folyamatban levő engedélyezési eljárásokat, a magyar fél pedig átadta az elkészített dokumentációt. A víziszárnyas, tojás, nyúlhús, marhahús, valamint sertéshús exportjának lehetősége is felmerülhet, amennyiben az érdeklődő magyar cégek megfelelnek a malajziai előírásoknak. A főállatorvos ismertette, hogy Magyarországon megvan a malajziai bevitelhez szükséges halal vágásra, több magyar cég is rendelkezik megfelelő tanúsítvánnyal. 

A Kuala Lumpur-i nagykövetség a több mint 30 milliós délkelet-ázsiai országban a magyar exportok kínálata iránt kívánja felkelteni az érdeklődést. Magyarország 2015-ben nyitotta meg nagykövetségét a kiemelkedő gazdasági lehetőségekkel rendelkező államban, a külképviselet kiemelten kezeli a gazdasági kapcsolatok fejlesztését - áll a közleményben.