Gazdaság

Magyarország lassítaná az egyedi gyógyszer-azonosítás bevezetését

Tartani lehet attól, hogy az intézkedés ellátási zavarokat okozhat

Az egyedi gyógyszer-azonosítás ügyét vitatja meg hétfőn egy uniós szakbizottság, amelynek magyar résztvevői szerint a szigorítást fokozatosan kell bevezetni, és csak a hamisítás által leginkább veszélyeztetett gyógyszerek esetében kellene alkalmazni - mondta a Világgazdaságnak a Magyarországi Gyógyszergyártók Szövetségének igazgatója.

Ilku Lívia szerint a gyógyszerhamisítás visszaszorítását célzó intézkedés akár ellátási zavarokat is okozhat hazánkban. Az egyedi azonosítás technológiájának kifejlesztése legalább 8,5 milliárd forintjába kerülne az ágazatnak, amit nem lehetne érvényesíteni az áraiban, aminek eredményeképpen szűkíteni kellene  a támogatott vényköteles gyógyszerek körét.
A szakember szerint ma Európában évente 17 milliárd doboz vényköteles gyógyszert adnak el, 4600 gyártóhelyről, 177 ezer patikában, vagyis az egyedi azonosítással Európa legszerteágazóbb informatikai rendszerét kellene kiépíteni, aminek költségét megbecsülni sem lehet.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom