Gazdaság

"Magyarország célkitűzése, hogy versenyképes legyen az új világgazdasági korszakban"

Szijjártó Péter letette a Felsőoktatási és Ipari Együttműködések Központ alapkövét

Magyarország stratégiai célkitűzése, hogy versenyképes és sikeres legyen az új világgazdasági korszakban, ahol a termelés és a digitalizáció között szoros összhang van - hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Győrben, az ország első, 14,2 milliárd forint kormányzati támogatásból megépülő Felsőoktatási és Ipari Együttműködések Központ (FIEK) alapkőletételén, a Széchenyi István Egyetemen.

alapkő
Paár Attila, a kivitelező West Hungaria Bau Kft. ügyvezető igazgatója, Borkai Zsolt polgármester, Földesi Péter rektor, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Peter Kössler, az Audi Hungaria Zrt. igazgatósági elnöke és Knáb Erzsébet, az Audi Hungaria Zrt. igazgatósági tagja, személyügyi igazgató MTI Fotó: Krizsán Csaba
Szijjártó Péter elmondta, hogy ebbe a "kemény" világgazdasági versenybe a kormány "komoly nevezési lappal nevezett". Kifejtette: "Európában nálunk a legalacsonyabb a társasági adó és a személyi jövedelem adó, a kormány folyamatosan csökkenti a munkára rakodó terheket, emellett széles körű beruházás-ösztönzési és -finanszírozási programot hozott létre. 

A siker elérése érdekében a kormány azt a célt tűzte ki, hogy a kutatás-fejlesztésre szánt költségvetési források 2020-ra a bruttó hazai termék (GDP) 1,8 százalékát érje el, 2030-ra pedig a 3 százalékát. 
Az országok között azok lesznek sikeresek, aki elsőként lesznek képesek egyesíteni a termelést és a digitalizációt.
Szijjártó Péter kijelentette, hogy a kormány a szükséges fejlesztéseket elvégezte annak érdekében, hogy jövő év végéig az egész ország területén másodpercenként harminc megabites internetsebesség elérhető legyen, ami a legmodernebb ipari termeléshez is megadja a megfelelő alapot. 2020 végére pedig  a másodpercenkénti száz megabites internetsebesség is elérhető lesz az ország egész területén.
A magyar gazdaság gerincét az autóipar, az elektronika és az informatika adja, amelyek az új gazdasági technológiák kifejlesztésében élen járnak. A jövőbeni siker pedig azon fog múlni, hogy megfelelő számban rendelkezésre állnak-e majd azok a szakemberek, akik az új korszak által támasztott követelményeknek megfelelnek. 

győr felsőoktatási központ nem lead
Földesi Péter rektor arról beszélt, hogy az ipar és a felsőoktatás területén kétirányú tudástranszfer jelenik meg a FIEK-kel, amelyben a kölcsönös előnyöket minden szereplő kihasználhatja.