Gazdaság

Magyar termékeket ismertettek Moszkvában

Fazekas Sándor: Az orosz élelmiszerpiacra ismét be kell törnünk, ha erre lesz egyszer lehetőségünk

Nem érezhető az orosz embargó hatása a moszkvai Prodexpo nemzetközi élelmiszer-ipari kiállításon a résztvevők számát tekintve, mivel összesen kétezer vállalat vesz részt az eseményen, abból 17 magyar cég.

Az eseményen részt vett Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter is, aki hangsúlyozta, a magyar termékek mintegy egyharmadát érinti a tavaly életbe léptetett európai uniós importtilalom. A jövőben növelni lehet a technológiai exportot Oroszország felé, valamint bizonyos hazai feldolgozott élelmiszerek – többek között befőttek és konzervek – arányát az orosz piacon. A miniszter a távirati iroda kérdésére elmondta, hogy komoly problémát jelent a rubel gyengülése, de bízik abban, hogy ez a probléma megoldódik. A Prodexpo megnyitójára azért látogatott el, hogy jelezze a magyar–orosz mezőgazdasági és élelmiszer-ipari együttműködés fontosságát.

A földművelésügyi miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy átalakul az orosz élelmiszerpiac, sok hazai termék van, fejlesztéseket terveznek. „Ide újra be kell majd küzdeniük magukat a külföldieknek, beleértve minket is” – emelte ki. Lipcsey György, a Magyar Turizmus Zrt. agrármarketing vezérigazgató-helyettese elmondta, az orosz gazdasági helyzet, valamint a rubel leértékelődése nem drágította a kiállítási terület árát, és jó hír az, hogy már az első napon sok megkeresés érkezett a magyar cégekhez.