Gazdaság

Ma még cserélhetnek igazolványt a gazdák

Már műanyag kártyát kapnak az őstermelők – Az átállás rendben zajlik

Figyelniük kell az őstermelőknek, mivel ma jár le az igazolványaik cseréjének határideje. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara több eszközzel is segíti a cserét.

Lejár ma az őstermelői igazolványok cseréjének határideje. A hatályát vesztett őstermelői igazolvány helyett új, 2016. január 1-től érvényes igazolvány kiváltását, valamint a még hatályos igazolványok 2016. január 1. napjára visszamenőleges érvényesítését már csak ma intézhetik az ügyfelek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdászainál. A kamara felhívta az érintettek figyelmét, hogy ezen a napon valószínűleg már csak azoknak lesz lehetősége az ügyintézésre, akik előre egyeztetett időponttal rendelkeznek. Azok az őstermelők, akik 2014-ben vagy 2015-ben váltották ki igazolványukat, így az még hatályos, és emellett rendelkeznek erre az adóévre érvényes értékesítési betétlappal is, nem kell kicserélniük igazolványukat. Számukra az új őstermelői kormányrendelet lehetővé teszi, hogy a meglévő igazolványukat az október 1. és december 31. közötti időszakban cseréljék le.

Az ügyintézéskor az őstermelő saját gazdaságát igazoló dokumentumait, valamint a használt földterületekre vonatkozó adatait (település, helyrajzi szám, terület, művelési ág, használat jogcíme) rögzíteni kell a nyilvántartásban. Az adatok rögzítését egy táblázat kitöltésével segíthetik az őstermelők. A táblázat kitöltése valamennyi őstermelő számára javasolt, de kifejezetten azok számára, akik több földterületen, illetve helyrajzi számon kívánnak őstermelő tevékenységet folytatni.

Mint megírtuk, januártól megújultak az őstermelői igazolványok, az átállást a kamara sikeresnek értékelte. Az új rendszerrel egyértelműen azonosítható lesz az, aki őstermelő, és az, aki őstermelői igazolvánnyal rendelkezik, de termelői tevékenységet nem végez. Változást jelent, hogy az eladónak ki kell írnia, saját őstermelői tevékenységből származó terméket értékesít, és fel kell tüntetnie az igazolvány számát.

Az eddigi papír alapú, kézzel kitöltendő kérelmet az őstermelők által közölt adatok alapján automatikusan létrehozott nyomtatvány váltja fel. A kamara ideiglenes igazolványt állít ki, amely kezdetben 2016. július 31-ig, azt követően meghosszabbítva hatvan napig igazolja az őstermelői jogviszonyt. Ezen időszak alatt készül el a három helyett immár öt évig hatályos kártya alapú igazolvány, amelyet postai úton vagy az igénylés helyén vehetnek át a kérelmezők. A papír alapú igazolványok 2016. december 31-én hatályukat vesztik. Ezzel együtt viszont az igazolvány kiállítása és érvényesítése továbbra is ingyenes marad.


Kiadvány készült a helyi termékekről

A kistermelőknek nyújt segítséget a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara új kézikönyve. A Helyi termék kézikönyv célja, hogy bemutassa a helyi termékek előállításának feltételrendszerét, az értékesítés lehetséges változatait, a helyi piacoktól a falusi vendégasztalokon át a közétkeztetésig. Ehhez kapcsolódva részletezi a termékek védjegyezését, az élelmiszer-előállítás élelmiszer-biztonsági és higiéniai szabályait, valamint az élelmiszerjelölés legfontosabb tudnivalóit. Külön fejezet foglalkozik az adózási ismeretekkel, amely a legkedvezőbb vállalkozási forma kiválasztásában is segítséget nyújt. Fontos, hogy az országok belső piacait belső termelésből kell ellátni.