Gazdaság

Ma döntenek a sztrájkról

Hét végére tűzhetik ki a Tesco-alkalmazottak munkabeszüntetését, azonos területű hipermarketben triplaannyian dolgoznak Németországban, mint Magyarországon

Ma döntenek a Tescónál működő szakszervezetek a sztrájkkal kapcsolatos ügyekben – tudta meg a Magyar Hírlap. A munkabeszüntetés időpontjára ez a hétvége, illetve a következő hétvége a legesélyesebb.

Ma délelőtt tízkor ül össze a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) öt-öt fős sztrájkbizottsága. A KASZ elnöke, Sáling József lapunknak azt mondta: kora délutánra kiderül, hogy a Tesco kétszáz üzletének 16 500 dolgozóját képviselő két sztrájkbizottság miként dönt a munkabeszüntetés ügyében. A KASZ elnöke szerint „sztrájkgyanús” a helyzet, hiszen a munkavállalók elfogadhatatlannak tartják, hogy a Tesco vezetősége a szakszervezetek 15 százalékos létszámnövelési követelésére elemzéssel, illetve későbbi pénztár-korszerűsítési folyamattal válaszolna. Utalt arra, hogy az üzletláncnál januártól átlagosan 18 százalékos volt a béremelés mértéke, ám a bruttó 180–200 ezer forintos fizetési sávban csak bruttó 15–16 ezer forintos emelés történt, szeptembertől. A munkáltató az újabb, ez évi 25 százalékos béremelési követelést pedig elutasítja. Már zajlanak az egyeztetések arról is, hogy a sztrájkalapból mit fizetnek majd a munkavállalóknak. Sáling úgy fogalmazott: „sodródunk bele a sztrájkba”, egy hét végi munkabeszüntetés érzékelhető lenne az üzletláncnál. Hozzáfűzte: ezen a hétvégén lesz a Tesco-sportnap, amelyen öt–hétezer dolgozó is részt szokott venni. Lapunk a múlt héten már megírta: szeptember közepe táján lehet a munkabeszüntetés.A KDFSZ elnöke pozitív gesztusnak tartja, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter támogatja a munkavállalók béremelésre, illetve létszámrendezésre vonatkozó törekvéseit. Bubenkó Csaba a Magyar Hírlapnak jelezte: egy korábbi levelükre érkezett most válasz Lázár Jánostól. A KDFSZ bizakodással tekint az elé, hogy az ősszel újra a parlament elé kerülhetnek a kormány kereskedelempolitikai javaslatai, szeretnének erről konzultálni. Az elnök szerint más üzletláncoknál is lehetnek problémák, ha az ágazatban nem rendezik a létszámkérdést. Bubenkó felhívta a figyelmet arra, hogy egy azonos területű Tesco hipermarketben Ausztriában kétszer, Németországban háromszor, Angliában pedig négyszer annyian dolgoznak, mint Magyarországon – ráadásul háromszoros bérért.