Gazdaság

Londoni elemzők szerint túl derűlátó a piac

A City szakemberei nem látják rózsásnak a helyzetet a Putyion-Porosenkó találkozó után sem

A piaci szereplők eltúlzott derűlátással fogadták az orosz és az ukrán elnök minszki találkozója után elhangzott, biztatónak tűnő nyilatkozatokat, és az optimizmus indokolatlanságát jelzik az azóta még kiterjedtebbé vált ukrajnai harcok - vélekedtek csütörtöki értékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzőstábja közölte, hogy a legutóbbi hadszíntéri fejlemények és a várható hosszabb távú makrogazdasági hatások - főleg az ukrán gazdaság valószínűsíthető mély recessziója - miatt a cég az általa vezetett globális felzárkózó piaci kötvényindex (EMBIG) modellportfolióján belül kisebb mértékű alulsúlyozásúra változtatta az ukrán és az orosz szuverén adósságra szóló befektetési ajánlását az eddig érvényben volt piaci súlyozás helyett.
Indoklásukban megerősítették meredeken lefelé módosított új előrejelzésüket, amely szerint az ukrán hazai össztermék (GDP) az idén 7,8 százalékkal, jövőre 5,2 százalékkal zuhan.
A ház korábban 5,7, illetve 1,1 százalékos GDP-visszaesést várt az ukrán gazdaságban erre a két évre.
A cég elemzői szerint már a júliusi reálgazdasági aktivitási adatok az ipari termelés meredek zuhanását jelezték a harcoktól sújtott luhanszki és donyecki ipari térségben, és az összecsapások augusztusban még hevesebbé váltak. A két kelet-ukrajnai régió ipari infrastruktúrája olyan súlyos károkat szenvedett, hogy valószínűtlen a gyors helyreállítás, emellett a luhasznki és a donyecki térség lakosságának jelentős része is elmenekült.

lead donyeck
Mindezt egybevetve valószínűtlen, hogy az orosz gazdaság a következő 5-10 évben képes lenne évi 1-2 százaléknál nagyobb ütemű növekedésre - jósolták a Capital Economics londoni közgazdászai.