Gazdaság

Londoni elemzők: Jól teljesítenek a régió gazdaságai

Az üzleti index kilencéves csúcsra ért

Erősen kezdték az évet Közép- és Kelet-Európa uniós gazdaságai londoni elemzők szerint. Az ipari termelés növekedése nyolc százalék lehetett a régióban.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics tegnap ismertetett térségi helyzetértékelésében közölte: az országcsoport gazdasági jelzőszámaiból általa GDP-súlyozással kiszámolt átlagos regionális gazdasági hangulati index kilenc éve nem mért csúcson jár. A ház londoni elemzői szerint ez arra vall, hogy a közép- és kelet-európai gazdaságok éves összevetésben mért átlagos növekedési üteme az idei első negyedévben meghaladhatta a négy százalékot a tavalyi utolsó negyedévben mért háromszázalékos térségi átlag után. A Capital Economics saját regionális gyáripari beszerzésimenedzser-indexe (BMI) hatévi csúcsot ért el. A ház szerint ez arra utal, hogy e három gazdaságban az ipari termelés éves összevetésű átlagos növekedési üteme nyolc százalék körüli lehetett az idei első negyedévben. A Capital Economics a közép- és kelet-európai EU-térségben az idei egész évre átlagosan 3,5 százalék körüli gazdasági növekedéssel számol, hangsúlyozva, hogy ez meghaladja a szélesebb körű előrejelzési konszenzust – írta a távirati iroda. A Capital Economics elemzői szerint a Magyar Nemzeti Bank alapkamata 2018 végére 1,75 százalék környékére emelkedik a jelenlegi 0,90 százalékról.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni elemzőinek várakozása az, hogy a magyarországi infláció az idei második negyedévben tovább lassul, elsősorban az olajárak esése miatt. A JP Morgan elemzői a második negyedévben 2,5-3 százalékos, 2018-ban három százalékhoz közeli, tizenkét havi inflációs ütemekkel számolnak. A ház szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) addig mindenképpen megtartja enyhe monetáris alapállását, amíg meg nem győződik meg arról, hogy a magyar gazdaság növekedési üteme az idén átlépi a három százalékot, és eközben az infláció nem haladja meg a jegybanki célsáv négy százalékon megállapított felső határát. A JP Morgan 2019 előtt nem vár kamatemelést az MNB részéről.