Gazdaság

Litvánia csatlakozhat az euróövezethez

Támogatja az EP a litván euró bevezetését

Támogatásáról biztosította szerdán az Európai Parlament (EP), hogy Litvánia a jövő év január elsején bevezesse az eurót. A strasbourgi plenáris ülésen erről tartott voksoláson 545 igen és 116 nem szavazattal, 34 tartózkodás mellett fogadták el Litvánia csatlakozását az euróövezethez. Az Európai Bizottság javaslatával egybehangzó ajánlást az  európai állam- és kormányfők júniusban már politikai támogatásukról biztosították.

"Jó hír ez Litvánia és a balti államok számára, valamint Európa stabilitása szempontjából. A 2006 óta zajló kemény munka eredményeképpen alacsony az infláció, stabil az árfolyam, alacsony a költségvetés hiánya és elfogadható az államadóság szintje. Üdvözöljük Litvániát az euróövezetben" - mondta a szerdai ülésen Werner Langen, az állásfoglalást előterjesztő német néppárti EP-képviselő.

euró
Az Európai Parlament az eurózónához csatlakozni kívánó országok felkészültségének vizsgálatakor csupán konzultatív szerepet játszik a döntéshozatalban. A végső, hivatalos döntés - aminek a kedvező kimenetele már egyáltalán nem kétséges - e hónap 23-án várható, amikor a tagországok uniós ügyekkel foglalkozó tárcavezetői az úgynevezett Általános Ügyek Tanácsaként eljárva a nyári szünet előtti utolsó ülésüket tartják Brüsszelben.