Gazdaság

Le Figaro: Hazánk nincs veszélyben

A forintosítás miatt védve vannak a devizahitelesek

A közép-európai régióból Magyarország és Ausztria nincs veszélyben a Svájci Nemzeti Bank lépése miatt - számolt be erről a tekintélyes Le Figaro. A francia lap összeállításában külön kitért arra, hogy a magyar polgárok védve vannak az árfolyamingadozástól a devizahiteleseket mentő törvény miatt.

A Le Figaro hírügynökségekre hivatkozva beszámolt arról, hogy a Svájci Nemzeti Bank (SNB) feloldotta a svájci frank és euró közti árfolyamlimitet, s ezzel mintegy 700 ezer lengyel háztartást hozott nehéz helyzetbe. Magyarország és Ausztria azonban nincs veszélyben - hangsúlyozta írásában a francia lap. Tudniillik a magyar polgárok védve vannak az árfolyamingadozástól a devizahiteleseket mentő jogszabály miatt. A cikk idézte Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, aki szerint a svájci frank felértékelődése nem lesz jelentős hatással az eladósodottságra.

Az összeállítás kitért arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kezdeményezésére a parlament novemberben fogadott el egy törvényt, amely védi a devizában eladósodottakat. Megemlítette, hogy csütörtökön a forint zuhanásával 321 forintot ért egy euró. Eközben az osztrák hatóságok is örömüket fejezték ki, hogy 2008-ban megszüntették a devizahitelek lehetőségét - mutott rá szerkesztőségi cikkében a Le Figaro.

„Isten velünk van” - jellemezte egy piaci megfigyelő a Reutersnek a magyar jelzáloghitelesek helyzetét. A tavaly novemberben elindított forintosításnak köszönhetően ugyanis már nem kell, hogy fájjon a fejük a mostani frankerősödés miatt. Más országok frankhitelesei nem ilyen szerencsések. Lengyelországban megnőtt egy devizahiteles mentőcsomag bevezetésének az esélye - derült ki a hírügynökség elemzéséből.

Egyébként a lengyel jelzáloghiteleseknek a Citigroup adatai szerint 38 milliárd svájci frank hitelük van (a magyaroké közel 13 milliárd), amely a lengyel GDP-hez képest azonban kisebb arányt jelent a magyarnál.

A svájci frank erősödése tehát Magyarországot érintené a legérzékenyebben, a negatív hatások jó részétől azonban megóv a február 1-jei hatállyal végbemenő forintosítás - mondta lapunknak Palkó István, a Portfolio vezető elemzője.