Gazdaság

Lassul a világgazdaság növekedése

A Nemzetközi Valutaalap nem frissítette a Magyarországra vonatkozó számait

Lefelé módosította a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a világgazdaság idei és a jövő évi növekedésének várható ütemét. A tegnap nyilvánosságra hozott World Economic Outlook jelentés frissítése szerint 2015-ben 3,5 százalékos, 2016-ban 3,7 százalékos gazdasági növekedés lehet, mindkét esetben 0,3 százalékponttal alacsonyabb a 2014. októberi jelentésben jósoltnál.

Négy fontos tényező volt hatással a világgazdaságra októberi jelentésének kiadása óta, amelyek miatt módosította előrejelzését az IMF. Jelentős változás, hogy 2014 szeptemberétől számítva nagyjából 55 százalékkal csökkentek a dollárban jegyzett nemzetközi olajárak, elsősorban a túlkínálat miatt.

A Nemzetközi Valutaalap kiemelte: továbbra is nagyok a növekedési különbségek az egyes országok között. Az Egyesült Államokban 2014 harmadik negyedévében a vártnál jobban teljesített a gazdaság, de a többi fejlett országban, elsősorban Japánban a növekedés elmaradt a várttól. Az amerikai gazdasági növekedés a dollár árfolyamára is hatással volt. Az októberi előrejelzésben használt értékekhez képest hat százalékkal erősödött a dollár árfolyama, az euró viszont két százalékkal, a japán jen nyolc százalékkal gyengült. Általánosságban szintén gyengült azoknak az országoknak a fizetőeszköze, ahol jelentős a nyersanyagexport. Az IMF szerint sok fejlődő gazdaságú országban nőtt az alapkamat és egyes kötvények kockázati felára is. Ezzel ellentétben a nagyobb gazdasággal rendelkező fejlett országokban csökkentek az államkötvények hozamai. A nemzetközi befektetők ezeket az értékpapírokat tartják biztonságosnak, ezért nagy irántuk a kereslet.

A frissített számítások szerint az IMF 2015-ben 3,6 százalékos, 2016-ban 3,3 százalékos GDP-növekedést vár az Egyesült Államokban, ez 0,5 százalékponttal, illetve 0,3 százalékponttal magasabb a korábbi előrejelzés számainál. A belső fogyasztás erős maradhat, a laza monetáris politika pedig tovább segíti a gazdaság élénkülését.

Az euróövezetben az amerikainál lassabb növekedés várható, idén 1,2 százalékos, jövőre 1,4 százalékos. Ez 0,2, illetve 0,3 százalékponttal alacsonyabb az eddig vártnál, a kevés beruházás és az alacsony infláció miatt. Japánban a 2014-es 0,1 százalékos növekedés után 2015-ben 0,6, 2016-ban 0,8 százalékos növekedés várható. Az IMF októberben még 0,2 és 0,1 százalékponttal jobb idei és jövő évi adatot várt.

A fejlődő gazdaságú országokban összesítve 4,3 százalékos növekedés lehet ebben az évben és 4,7 százalékos a következőben, a növekedés üteme 0,6, illetve 0,5 százalékponttal marad el az októberi prognózisban szereplőnél. Oroszországban súlyos a helyzet, idén háromszázalékos, jövőre egyszázalékos gazdasági visszaesés várható. Kína teljesítménye is elmarad az elmúlt évek átlagától, idén 6,8, jövőre 6,3 százalékos növekedés lehet.

Az IMF nem frissítette a Magyarországra vonatkozó számait: a szervezet 2014. októberi előrejelzése szerint idén 2,3 százalékos magyar gazdasági növekedés valószínű.