Gazdaság

Lassul a kínai gazdaság növekedése

A pekingi kormányzat megígérte, hogy javít a kisvállalkozások adózási helyzetén, és növeli az infrastrukturális beruházásokat is

Az előrejelzések alapján tovább lassulhat az idén a kínai gazdasági növekedés üteme, amire csak ráerősítenek a távol-keleti gazdasági birodalom legfrissebb makroszámai. A kínai éves gazdasági teljesítmény (GDP) az idén 7,3 százalékkal nőhet, szemben a tavalyi 7,7 százalékos bővüléssel. Tovább erősödnek a kínai–magyar gazdasági kapcsolatok: változatlanul hatalmas piacról van szó.

kina2
A kínai beruházások fellendülőben vannak, tizenhét százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet (Fotó: Reuters)

A kínai kormány várhatóan a reformokra koncentrál, nem kezd nagyobb gazdaságélénkítő programba, amely gyorsíthatná a bruttó hazai termék (GDP) rövid távú növekedését – áll a Reuters összefoglalójában. A hírügynökség által megkérdezett közgazdászok prognózisa szerint a GDP az idén 7,3 százalékkal nőhet a távol-keleti országban, szemben a tavalyi 7,7 százalékos növekedéssel. Bár első pillantásra az adat nem vészjósló, a 7,3 százalékos növekedés lenne a leglassabb ütemű gazdasági bővülés az elmúlt huszonnégy évben. Szakértői vélekedések szerint az idén az infláció 2,6 százalék maradhat, akárcsak tavaly. A kínai központi bank valószínűleg fél százalékponttal csökkenti a bankoktól megkövetelt kötelező tartalékráta arányát, de az alapkamat hatszázalékos szintjén nem változtat.

Egyébként a pekingi kormányzat megígérte, hogy javít a kisvállalkozások adózási helyzetén, növeli az infrastrukturális és városiasodást segítő beruházásokat, és befektetési és privatizációs lehetőségeket biztosít a magántőkének. Ugyanakkor az elemzők szerint az idén az ingatlanpiaci beruházások visszaesése, a hitelpiaci bizonytalanságok és a külföldi exportlehetőségek csökkenése jelenti a legnagyobb kockázatot a kínai gazdasági növekedésre. A legfrissebb makroszámok szerint a kínai júliusi kiskereskedelmi forgalom 12,2 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest. Júniusban még 12,4 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom éves összehasonlításban. Az ipari termelés is dinamikusan nő: kilenc százalékkal haladta meg az ipari kibocsátás mértéke a tavaly júliusi szintet. Az állóeszköz-beruházások pedig tizenhét százalékkal bővültek az idei év első hét hónapjában az előző évhez képest. Az első fél évben még 17,3 százalékkal nőtt a beruházások szintje Kínában. Az európai pénz- és tőkepiacok nem reagáltak az eseményekre. Az említett számok alulmúlták a várakozásokat.

A Reuters által megkérdezett elemzők a kínai kiskereskedelmi forgalom növekedését a tényleges 12,2 százalékhoz képest 12,4 százalékra prognosztizálták. A szakértők az ipari termelés 9,2 százalékos bővülésére számítottak, a tényleges kilencszázalékos éves növekedéssel szemben. A kínai beruházások terén a fellendülés jelei figyelhetők meg: tizenhét százalékkal haladták meg a befektetések a tavaly júliusi szintet, amivel elérték a 4200 milliárd dolláros, vagyis 25 900 milliárd jüanos szintet – közölte a kínai statisztikai hivatal.Erősödő kormányközi kapcsolatok
A kínai és a magyar gazdaság közötti együttműködés továbbra is erős, és pénzügyileg stabil, hiszen az idén létrejött a két ország jegybankja közötti tízmilliárd jüanos valutacsere-megállapodás. Ráadásul a magyar és a kínai Eximbank egyaránt „felturbózta” a korábbi hitelkeretét. A tervek szerint fontos mezőgazdasági és turisztikai kérdésekben lehet majd előrelépés. A Bank of China pedig úgy döntött, hogy Budapesten hozza létre a közép-európai fejlesztési központját.Növelte nyereségét a Bank of China
A várakozásoknál jobban zárta az első fél évet a Magyarországon is jelen lévő Bank of China. Eszközértéke alapján a bank az első fél évben 89,7 milliárd jüan, azaz 3,4 ezer milliárd forint nyereséget könyvelt el, ami 11 százalékkal nagyobb az előző év hasonló időszakához képest. Ugyanakkor a bank rosszhitel-állománya is nőtt, és júniusban elérte a 85,86 milliárd jüant, vagyis a 3,3 ezer milliárd forint. Csang Csin-liang, a bank helyettes igazgatója közölte, a rossz hitelek állománya még mindig kezelhető.
(HE)

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom