Gazdaság
Lakoma Badacsonytördemicen
Szürkebarát és magyar szürkemarha-ünnep
Az alig ezer lelket számláló község lakóinak fő célja a hagyományőrzés, a magyar szürke marha húsának, valamint a kiváló minőségű boruknak, szürkebarátnak a népszerűsítése, a gasztronómiai kultúrán keresztül – mondta lapunknak Szántai Attiláné főszervező, a faluház vezetője.
A borral kapcsolatban a helyi vezető megjegyezte: a kedvező klímának köszönhetően a környéken különlegesek a talajadottságok. A vulkáni működések során kialakult domborzat és a bazaltkőzet kiváló a szőlők termesztésére, amelyet a Balaton egyedi éghajlati adottsága is támogat. Ilyen körülmények között terem a szürkebarát szőlője. Az ünnepség első két napja, egyebek mellett, ezért is szólt a borról, a bortermelőkről, illetve a különleges, 2014-ben hungarikummá választott karcagi birkapörköltről és a mangalicáról – hangsúlyozta Szántai Attiláné.
A Balaton-felvidék egyik legszebb részén tegnap a szürke marháé volt a főszerep: ötven bográcsban, több száz résztvevő segítségével rotyogtak a szabadtartásban nevelkedett szürkemarhából készült pörköltek és gulyások. A csapatok – amelyek között a Magyar Hírlap is képviseltette magát, és főztünk bronzérmes lett – Kiskunlacházáról, Budapestről, a Hortobágyról, Somlóról, Sümegről és Nyíregyházáról is érkeztek.