Gazdaság

Középpontban a pénzügyi kultúra növelése

Folyamatosan gyarapszik azoknak a képzési és fejlesztési lehetőségeknek a tárháza, amelyekkel a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) a lakosság és nem mellékesen a kis- és közepes vállalkozások tőkepiaci, kereskedési, pénzügyi ismereteit igyekszik fejleszteni.

Tavaly szeptemberben immár sokadik alkalommal ismét megnyitotta kapuit a BÉT Akadémia, ahol a lakossági befektetők ingyenes oktatás keretében ismerkedhettek a tőkepiac és a tőzsde működésének alapjaival. A kezdeményezés jól támogatja a BÉT azon célkitűzését, hogy a hazai pénz- és tőkepiac központi szereplőjeként aktív szerepet vállaljon a lakosság pénzügyi ismereteinek fejlesztésében.

Nem sokkal később, november közepén a kormány döntött a húszmilliárd forintos kezdő tőkével létrejövő Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap felállításáról, amely a tőzsde fejlődését, valamint a kis- és közepes vállalkozások forráshoz jutását, feltőkésítését segíti majd.

December első napján pedig a BÉT együttműködési megállapodást kötött a Pénziránytű Alapítvánnyal, azért, hogy közös programjaikkal bővítsék a 14–18 éves korosztály alapvető pénzügyi, tőzsdei ismereteit és fejlesszék befektetői tudatosságukat. Az együttműködés keretében idén nagyszabású online tőzsdejáték is indul fiatalok számára. A Pénziránytű Alapítványt 2008 szeptemberében alapította a Diákhitel Központ, a Magyar Bankszövetség és a Magyar Nemzeti Bank azzal a céllal, hogy pénzügyi tudatosságot fejlesztő programokat dolgozzanak ki és valósítsanak meg.