Gazdaság

Közel hétszázmilliárd jutott vidékfejlesztésre

A programból főként a munkaerőigényes ágazatok, mint az állattenyésztés, a kertészet, illetve az élelmiszer-feldolgozás finanszírozása élvezett elsőbbséget

Tavaly több mint 61 ezer támogatási kérelem esetében, 690 milliárd forint értékben hozott pozitív döntést a Miniszterelnökség a Vidékfejlesztési programban – mondta Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára tegnap.

A Vidékfejlesztési programban a 2014–2020 közötti uniós ciklusban közel 1300 milliárd forint áll rendelkezésre. Kötelezettségvállalással 2017 végéig a Miniszterelnökség a források nyolcvanhét százalékáról, mintegy 1127 milliárd forintról döntött – jelezte Kis Miklós Zsolt államtitkár. Mint mondta, a vidékfejlesztési stratégia célja a mezőgazdaság és élelmiszeripar versenyképességének növelése, a vidéki munkahelyek megőrzése, új munkahelyek teremtése, valamint a vidék népességmegtartó képességének fokozása érdekében a vidéki életkörülmények javítása. Emiatt főként a munkaerő-igényes ágazatok, mint az állattenyésztés, a kertészet, illetve az élelmiszer-feldolgozás támogatása kerül előtérbe.

Az államtitkár kiemelte, hogy a Miniszterelnökség az energiahatékonyság javítására a programban eddig felhasználatlan összegekből önálló pályázatot hirdet januárban, harmincmilliárd forintra a mezőgazdasági üzemek, ötmilliárd forintra pedig az élelmiszeripari kisvállalkozások pályázhatnak majd. Szintén januárban jelenik meg négymilliárd forint keretösszeggel pályázati felhívás borszőlőültetvények telepítésére. A kérelmeket várhatóan február második felétől lehet majd benyújtani – tette hozzá.

A kormány célkitűzéseinek megfelelően tavaly március 31-ig az összes, hatvannyolc pályázat megjelent a Vidékfejlesztési programban – emlékeztetett. Ebből harminckilenc felhívás lezárult, közel 233 ezer kérelemről döntöttek, amelyek hetvenöt százaléka, több mint 168 ezer kérelem részesült pozitív elbírálásban.A kifizetések nagysága eddig kétszázhétmilliárd forint, 2016-ban százegymilliárd forintot fizettek ki, a tavalyi évben pedig százhatmilliárd forintot. Az államtitkár elmondta, a vidékfejlesztési források több mint ötven százaléka beruházásokra van elkülönítve, 665 milliárd forintból 487 milliárd forint értékben került sor kötelezettségvállalásra.

Kis Miklós Zsolt kifejtette, a Miniszterelnökség decemberben kötelezettséget vállalt mintegy tizenötmilliárd forint értékben száznegyven állattartó telep korszerűsítésére benyújtott kérelemre, valamint közel harmincnyolcmilliárd forint értékben 838 kisméretű terménytároló és -szárító építésére és energiahatékonyság javítására irányuló kérelemre. Hozzátette, döntöttek még huszonkétmilliárd forint értékben 3473 kérelemről kertészetigép-beszerzés támogatásáról, valamint huszonnyolcmilliárd forint értékben külterületi helyi közutak fejlesztéséről és tizenötmilliárd forint értékben mezőgazdasági biztosítók díjához nyújtott támogatásról.