Gazdaság

Korszerűsíteni szükséges az élelmiszer-automatákat

Az adóhatóság csak felügyeleti egységgel engedi működni a gépeket

Július 1-jéig kell beszereltetniük az étel- és italautomatákat üzemeltető vállalkozásoknak gépeikbe azt az automata felügyeleti egységet, amelyen keresztül az adóhivatal nyomon követheti az automaták forgalmát. Az átállást nehezíti, hogy vannak olyan berendezések, amelyekbe egyáltalán nem, vagy csak korszerűsítés után szerelhető be a felügyeleti egység.

élelmiszer-automata 20180622
A felügyeleti rendszer révén előre tervezhető a készülékek feltöltése (Fotó: Bodnár Patrícia)

A kezelőszemélyzet nélküli élelmiszer-automaták július 1. után csak automatafelügyeleti egységgel üzemeltethetők – hívta fel a figyelmet a távirati irodának küldött közleményében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A beépített egységen keresztül az automata online forgalmi adatokat továbbít az adóhivatalhoz, ezáltal azonnal látják a gépek bevételét.

A határidő lejárta után az adóhatóság megvizsgálja, hogy kapcsolatban van-e az informatikai rendszerével minden korábban regisztrált automata. Az adóhatóság szerint a felügyeleti rendszer az automata üzemeltetőjének is előnyös, mert a bevétel rögzítése mellett az is előre tervezhető, mikor kell feltölteni az adott készüléket. Nem zökkenőmentes azonban az átállás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleményében jelezte, a Tej Terméktanáccsal együttműködve egyeztetést kezdeményezett a Pénzügyminisztériummal (PM), miután több tejautomatát üzemeltető tag jelezte, hogy a felügyelettel és karbantartással megbízott Magyar Posta csak az élelmiszer-automata korszerűsítése vagy cseréje esetén szereli be az egységet. A PM elkészítette a jelenleg hatályos szabályozásra vonatkozó módosító javaslatot, amely szerint függetlenül attól, hogy korszerűsíteni kellene az automatát, és az üzemeltető június 30-ig szerződik a postával, elavulásig üzemeltethető legyen az adott berendezés. A NAK javasolta, hogy a módosító javaslat által biztosított, elavulásig történő működtetés lehetősége vonatkozzon azokra is, akikkel a posta azért nem kötött szerződést, mert a gépeikbe egyáltalán nem lehet beépíteni az automatafelügyeleti egységet.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom