Gazdaság

Könnyítések a lakáspiacon

Az idén elkészülő új ingatlanok okozta telítődés az albérletárak minimális csökkenését hozhatja, emellett február közepétől tovább bővül a csok-ra jogosultak köre

Több, az ingatlanpiacot érintő új jogszabály lépett életbe az idén. Ilyen a lakáseladókat és -vásárlókat érintő illetékkedvezmény, a lakhatási támogatás megemelése, a bérbeadásból származó jövedelem utáni eho-fizetés eltörlése, valamint az lehetőség, hogy a bérbeadók több szobára is fizethetnek átalányadót.

lakasok
A lakások kiadása után idéntől már csak személyi jövedelemadót kell fizetni (Fotó: Varga Imre)

Az ingatlanpiacot érintő jelentős változásokat, a korábbinál kedvezőbb szabályokat hozott a 2018-as év – fogalmazott Balogh László, az Ingatlan.com vezető szakértője. Mint mondta, az egyik legfontosabb, a bérbeadókat érintő módosítás, hogy az idei évtől már nem kell a tizennégy százalékos egészségügyi hozzájárulást megfizetniük az ingatlankiadásból származó és egymillió forintot meghaladó jövedelem után sem.

A szakember szerint az eho eltörlése miatt a lakáskiadás utáni terhek lényegében az eddigi felére csökkentek, mivel csak a tizenöt százalékos személyi jövedelemadót kell fizetni. Balogh László a szabályváltozástól a piac fehéredését várja, hogy hatására többen fogják legálisan, a tényleges bérleti díj bejelentésével kiadni a lakásukat, amiből több adóbevétel származhat.

A szakértő szerint a rövid távú lakáskiadás, az úgynevezett otthonhotelek jövedelmezőségét segíti majd az a jogszabályváltozás, amelynek értelmében a bérbeadók a korábbi egy helyett immár három kiadott ingatlan után is választhatják a tételes átalányadózást, ami 38 400 forintot jelent lakásonként éves szinten.
Az ingatlant eladók és vásárlók helyzetét könnyíti meg az a módosítás, amelynek lényege, hogy az eddigi egy helyett mostantól három évük lesz az eladóknak másik ingatlant venni, úgy, hogy a már eladott lakásuk forgalmi értékével csökkentsék a megvenni szándékozotthoz kötődő illetékalapot.

Balogh László szerint a változás nyertesei főként azok a lakásvásárlók lehetnek, akik 2015-ben vagy 2016-ban értékesítettek lakóingatlant, és azóta nem vettek másikat. Az Ingatlan.com szakértője hozzátette, hogy ezek a vevők a három éven belül eladott lakás forgalmi értékének négy százalékával is csökkenhetik a fizetendő illeték összegét, ami számukra akár mil­liós megtakarítást is jelenthet.

Miként lapunk is tájékoztatott róla, emelkedik a munkáltató által adható adómentes lakhatási támogatás, amely az albérletben élő alkalmazottakat érinti. Eszerint míg tavaly a munkavállalók a minimálbér negyven százalékát kaphatták támogatásként, 2018-tól ez az összeg a minimálbér hatvan százalékára ugorhat. Mivel a minimálbér és a limit is nőtt, így az adómentesen adható havi támogatás összege ötvenegyezerről csaknem nyolcvanháromezer forintra emelkedett januártól.

Balogh László szerint a lakhatás költségeinek csökkentése a legtöbb albérletben élő munkavállaló számára vonzó perspektíva lehet, ezért a szabályok egyszerűsítése és a maximálisan adható támogatás növelése a munkaerőhiánnyal küszködő vállalkozásoknak is segítséget nyújthat.

Lapunk azon kérdésére, hogy a lakást bérbe adók terheinek könnyítése csökkentheti-e az albérletárakat, Balogh László úgy fogalmazott, szerinte ez nem hoz jelentős árváltozást. Elképzelhetőbbnek tartja, hogy az idén megépülő új lakások átadása okozhat inkább olyan mértékű telítődést az albérletpiacon, ami az árak csökkenéséhez vezethet.

Úgy vélte, ez az adott térséghez viszonyítva arányosan érezhető lesz a fővárosban és a vidéki nagyvárosokban egyaránt. A lakáspiacot befolyásoló lehetséges változások között megemlítette továbbá azt, hogy február 15-től egyszerűsödnek majd a családi otthonteremtési kedvezményhez (csok) jutás feltételei, amellyel tovább bővülhet az igénylők köre, ezáltal ugyancsak növekedhet az igény az új lakások iránt.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom