Gazdaság

Kompenzáció kell a hazai agráriumnak

Navracsics Tibor: Éves szinten mintegy huszonötmilliárd forintos veszteséget okozhatnak magyarországnak az orosz szankciók

Szüksége lesz az Európai Unió anyagi támogatására a hazai mezőgazdaságnak, hiszen az orosz embargó egy év alatt akár nyolcvanmillió eurós kárt okozhat – közölte tegnap Navracsics Tibor külügyminiszter.

piac
Egy hete jelentették be Moszkvában, hogy nem kérnek a magyar élelmiszerekből (Fotó: Csudai Sándor)

Éves szinten akár nyolcvanmillió eurós (mintegy 25 milliárd forint) veszteséget okozhat a magyar mezőgazdaságnak az, hogy nem szállíthat Oroszországba az uniós áruk ellen bevezetett szankciók értelmében – írta Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter egy tegnapi Twitter-bejegyzésében. A veszteségek kompenzálásához európai uniós pénzekre lesz szükség, fejtette ki a miniszter.

Az Európai Unió (EU) kereskedelmi biztosa, Karel De Gucht korábban azt közölte, hogy az Európai Bizottság a Közös Agrárpolitika (KAP) keretében négyszázmillió eurót tett félre a tagállamok agrárszektorának kártalanítására. Ahogyan arról beszámoltunk, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége szerint ez az összeg nem lesz elegendő a károk teljes kompenzálására, s kívánatos lenne nagyobb összeget előteremteni, vagy forrásokat átcsoportosítani a gazdák helyzetének könnyítésére.

A Földművelésügyi Minisztérium keddi közleménye szerint még van lehetőség a szóban forgó elkülönített KAP-összeg kiegészítésére, de erre az Európai Bizottságnak kell javaslatot tennie.

Mint ismert, Moszkva egy hete jelentette be, hogy egy éven keresztül nem enged be Oroszországba az EU-ból, az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Kanadából és Norvégiából származó húsokat, zöldséget és gyümölcsöt, az ezekből készült feldolgozott élelmiszereket és tejipari termékeket. Az intézkedés válaszlépés volt az EU augusztus elsején életbe lépett embargócsomagjára, amely révén korlátozódott Oroszország hozzáférése a nyugati pénz- és fegyverpiacokhoz, s nem exportálhat katonai célú termékeket, kettős felhasználású – polgári és védelmi célú – cikkeket az EU-ba. Oroszország ezenfelül nem férhet hozzá az olajkitermeléshez szükséges technológiákhoz Európában.

Becslések szerint Moszkva válaszintézkedése több száz millió eurós kárt okozhat az uniós agrárszektornak, ezért eddig többek között a francia és a görög termelők és a lengyel kormány is felszólította az EU-t, hogy kompenzálja a szankciók által okozott kárukat vagy vezessen be ártámogatást.