Gazdaság

Kivonul térségünkből az orosz Lukoil

Jól jár a Mol a nyugati szankcióktól tartó olajipari cég döntésével, vezető lehet az üzemanyag-kiskereskedelemben

Magyarországról, Csehországból és Szlovákiából is kivonul az orosz Lukoil olajipari vállalat - ennek révén a Mol erősítheti régiós pozícióját az üzemanyag-kiskereskedelemben. A Lukoil döntése a múlt heti ukrajnai eladásokról szóló bejelentést követi. A cég szerint ugyanis az oroszországi szankciók rájuk is hatással lesznek.

benzinkut
Ukrajna után Kelet-Közép-Európának is hátat fordít a vállalat (Fotó: Hegedüs Róbert)

Ismert, hogy a Mol vásárolja fel a Lukoil csehországi töltőállomásait, a megállapodás már megszületett a negyvennégy kutas hálózat átvételéről. A lépés hozzájárul a magyar vállalatcsoport pozíciójának erősítéséhez, és stratégiai céljának eléréséhez, hogy a térség üzemanyag-kiskereskedelmében piacvezetővé váljon. A Mol a felvásárlással, valamint a nemrég bejelentett olasz ENI hálózatának átvételével összesen 318 benzinkúttal rendelkezik majd Csehországban. Az új kutak a legfontosabb finomítóinak ellátási területén belül találhatók.

A Lukoil közölte azt is, hogy a tizenkilenc kútból álló szlovákiai és a hetvenöt kutas magyarországi hálózattól is megszabadul. Utóbbit a Norm Benzinkút Kft. veszi meg, amelynek egyik ellenőrzője Fazekas Imre, a már nem létező orosz Jukosz olajcég egykori magyarországi vezetője – értesült a Világgazdaság. A másik ellenőrző a közép-amerikai Belize-ben bejegyzett Benczúr 13 Kft. A Magyarországon valamivel több mint tíz éve jelenlévő Lukoil az üzemanyag-kiskereskedelmi piac ötödik legnagyobb részvevője volt. A társaság 2008-ban az észak-amerikai Conocótól vásárolta fel a Jet kúthálózatot. Az állomásokat részben bulgáriai és romániai finomítóiból látta el – ezenfelül Hollandiában és Olaszországban is vannak érdekeltségei, s természetesen Oroszországban is. Az ukrajnai, Odesszában lévő finomítóját és minden egyéb eszközét – így kétszáznegyven benzinkútját is – a július harmincegyedikén bejelentett döntése alapján az osztrák AMIC olajvállalatnak adja el. Erről azután döntött, hogy több nyugat-ukrajnai töltőállomást megtámadtak a felkelők, ingyen üzemanyagot követelve.

Ugyanakkor a lépéseket azzal indokolta Vagit Alekperov, a vállalat elnöke, hogy a cég szeretne inkább az oroszországi tevékenységére koncentrálni. Elemzők szerint a döntésben minden bizonnyal szerepet játszik az Európai Unió és az Egyesült Államok által Oroszország ellen bevezetett és várható szankcióktól való félelem. Igaz, eddig csak a legalább ötven százalékban állami tulajdonú vállalatokra érvényesek a nyugati korlátozások, a Lukoil pedig független cég. Alekperov azonban úgy fogalmazott: „A szankciók az országgal kapcsolatosak, és orosz cég vagyunk. Ránk is hatással lesznek, mint mindenki másra.”


Megújulhat az orosz–ukrán gázártárgyalás
Az Európai Bizottság felújítaná az uniós közvetítéssel elkezdett orosz–ukrán gázártárgyalásokat. Ahogyan Günther Oettinger európai energiaügyi biztos a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak elmondta, augusztus végén Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszterrel és Alekszej Millerrel, a Gazprom orosz állami gázipari vállalat igazgatótanácsának elnökével találkozik, s ismét felveti az Ukrajnával való gázártárgyalások újraindítását. Oettinger szerint a vita elrendezéséig átmeneti megoldást is kell találni, ennek érdekében független uniós szakértők segítségét ajánlotta fel. Így megállapítható lesz, hogy pontosan mennyi földgáz érkezik Oroszországból Ukrajnába, s az is, hogy szomszédunk mennyit fogyaszt. Az energiaügyi biztos szerint félő, hogy Moszkva – korábbi fenyegetéseinek megfelelően – a későbbiekben megakadályozná, hogy az EU tagállamaitól Ukrajna földgázt kaphasson.