Gazdaság

Kivárnak a hitelminősítők

A legnagyobbak jövő tavasszal léphetnek a mi ügyünkben, még kíváncsiak a mentőcsomag kimenetelére

A devizahiteles mentőcsomag befejezése és a 2015-ös költségvetési sarokszámok megismerése előtt a hitelminősítők nem lépnek semmit – mondták lapunknak pénzpiaci szakértők. Szerintük feljavításra – ha marad a kedvező tőkepiaci hangulat és hazánk jó kockázati megítélése – legkorábban jövő tavasszal lehet esély.

hitlminosito
A meghatározó cégeknél még nem számít, hogy hazánkban sok pénzügyi mutató javult (Fotó: Reuters/Brendan Mcdermid)

Bár a múlt héten negatívról stabilra javította Magyarország szuverén adósosztályzati kilátását a kínai Dagong hitelminősítő, a nagyobb, a globális piacon ténylegesen számon tartott hitelminősítők – Fitch Ratings, Moody’s és Standard & Poor’s – aligha szánják el magukat hasonló lépésre a következő hónapokban.

Palkó István, a Portfolio.hu elemzője lapunknak azt mondta, hiába vannak a kockázati feláraink már jóval mélyebben annál, mint amely a besorolásunkkal összhangban lenne (egyik hitelminősítő sem ajánl minket befektetésre), felminősítésre a kedvező tőkepiaci hangulat és kockázati megítélés fennmaradása esetén legkorábban az év végén, de inkább a jövő évben lehet esély. „A devizahiteles mentőcsomag befejezése és a 2015-ös költségvetési sarokszámok megismerése előtt a hitelminősítők nem lépnek semmit” – tette hozzá a szakértő.

„Legkorábban a jövő tavasszal lehet esélyünk a felminősítésre” – jelentette ki lapunknak Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője, kiemelvén, hogy az elmúlt időszakban Magyarország rengeteg pénzügyi mutatója javult. Például évek óta folyamatosan csökken a külsőadósság-ráta, amely nagyon fontos indikátor: a csúcson ez az éves gazdasági teljesítmény, vagyis a GDP 150 százaléka körül volt, mostanra azonban 110 százalék környékére csökkent. Utóbbi is magas, de a tendencia mindenképp pozitívum. Miként az is, hogy a belföldi szereplőknél is erőteljesebb a megtakarítás, mert ez biztonságosabbá teszi a finanszírozást, tudniillik a hitelminősítők vizsgálatának középpontjában az szerepel, hogy milyen valószínűséggel nem tudja egy ország visszafizetni időre valamely tartozását.

Tagadhatatlan azonban, hogy számos probléma van még: magának az adósságszint kedvezőtlen alakulásának a problémaköre is ide tartozik, továbbá a minősítők olyasmit is néznek, hogy a nyugdíjrendszer évtizedes távlatban fenntartható-e. Márpedig négy-öt év múlva jelentkezhet kiegyensúlyozatlanság – intett a közgazdász, hangsúlyozva, hogy eközben a bankok nem teljesítő hitelállománya jelenleg a teljes állományon belül a tizenhét százalékot közelíti, ami újabb rizikós tétel, ráadásul a bankok csökkenő nyereségessége is gondokat okozhat. A szakember is úgy tartja, hogy a nagyobb, ténylegesen számon tartott hitelminősítők megvárják a devizahiteles mentőcsomag kimenetelét, és a 2015-ös költségvetési sarokszámokra is kíváncsiak lesznek.

A Fitch a nyár elején meglepetésre még csak kilátást sem javított Magyarországra (pedig voltak, akik a felminősítést sem tartották kizártnak), a Moody’s pedig a megjelölt időpontban nem szólalt meg az országról. Pozitívan idén márciusban – a triumvirátus tagjai közül – csak a Standard & Poor’s lépett, amely stabilra javította Magyarország BB/B szintű államadós-besorolásának kilátását az eddigi negatívról.