Gazdaság
Kiszorulnak az importtejek
Feldman Zsolt: A termelés tízszázalékos növekedése a magyar szarvasmarha-állomány kitűnő genetikájának és a takarmányozás minőségi javulásának köszönhető

Az egy főre jutó tejfogyasztás közelíti az uniós átlagot (Fotó: Hegedüs Róbert)
Feldman Zsolt a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács VIII. Tejágazati konferenciáján Perspektívák a hazai tejágazatban címmel tartott előadásában rámutatott, hogy a friss tejnél a 2018. január elsején bevezetett ötszázalékos áfa óriási áttörést hozott: csökkent az importtej, nőtt a hazai tej aránya, és ugyanez várható a tartós tejeknél is – adta hírül az MTI.
Az államtitkár megemlítette, hogy az egy főre jutó hazai tejfogyasztás az uniós átlagot közelíti, és az áfacsökkentések utáni többletforgalom miatt akár a fölé is kerülhet. Megjegyezte, hogy vaj- és sajtfogyasztásban még van potenciál a növekedésre, hiszen a magyar vajfogyasztás ötöde, a sajté harmada a németországinak.
Feldman Zsolt elmondása szerint az uniós tejkvóta kivezetése utáni válságot maga mögött tudhatja a tejágazat. Ismertette, hogy a támogatások révén a hazai tehénállomány stagnál, ugyanakkor a tejtermelés nőtt, ami egyértelmű hozamnövekedésre utal. Hozzátette: a 2012–2017 közötti tízszázalékos növekedés egyrészt a magyar szarvasmarha-állomány kitűnő genetikájának, másrészt a takarmányozás minőségi javulásának köszönhető.
Az államtitkár kitért arra, hogy a pozitív folyamatok ellenére Magyarország régiós sereghajtó lett a nyerstej felvásárlási ára alapján. Álláspontja szerint a tej ára a literenként 90 forint feletti biztonságos zónában van, de jó lenne három számjegyűvé tenni, és a tej beltartalmi értékét tekintve is van hová fejlődni.
Felhívta a figyelmet arra, hogy 2027-ig a világ tejtermelése 27 százalékkal nőhet, miközben a tejfogyasztás is jelentősen emelkedni fog, elsősorban a fejlődő országokban. Tartós keresleti piac várható, ami áremelkedést hozhat a világpiacon – fűzte hozzá az államtitkár.