Gazdaság

Kína lehet a tejtermelők célországa

Egyre több termelő adja el a tejét külföldre, elsősorban Olaszországba. A Tej Terméktanács itthon tartaná a nyers tejet, ehhez azonban a felvásárlási árak emelkedésére lenne szükség. Jövőre magyar tejtermékek juthatnak el Kínába.

Magyar termelők 107 forintért értékesítik a nyers tej kilogrammját külföldre, főként Olaszországba. A Tej Terméktanács és Szakmaközi Szervezet ügyvezető igazgatója, Harcz Zoltán lapunknak elmondta: itthon 77 forint a nyers tej kilójának felvásárlási ára, ugyanakkor a termelők önköltsége 95-105 forint között mozog. Ehhez adódik hozzá a mintegy 30 forintos támogatás literenként, az állam összességében 64 milliárd forinttal támogatja az ágazatot az idén. Tehát, ha magyarországi feldolgozóüzemnek adja el a tejét a termelő, akkor nullszaldós, vagy éppen elenyésző a haszna, ha olasz kereskedők veszik meg, akkor már érzékelhető a profit.

Harcz utalt arra, hogy az elmúlt hónapokhoz képest már itthon is magasabb a nyers tej felvásárlási ára, ám a növekedés mértéke nem tud lépést tartani a nyugat-európai szinttel. A tejfelesleg csökken Európában, köszönhetően az élénkülő kínai keresletnek. Szerinte a tejpiac gyorsan változik, a magyar termelők tejére a hazai feldolgozóknak van szükségük, különben tejhiány alakulhat ki: hatvanmilliárd forintnyi beruházásra lenne szükség a tejiparban, hogy kezeljék a piaci anomáliákat, és javítsák a versenyképességet.

Harcz jelezte: jövőre magyar tejszállítmányok juthatnak el Kínába, majd vaj, sajt és joghurt is. Ehhez meg kell szerezni a megfelelő engedélyeket: a kínai hatóságok ellenőrei decemberben érkeznek Magyarországra, hogy az auditálási folyamatot elvégezzék.