Gazdaság

Kimagaslóan emelkedett a reálkereset

Már harmincegyedik hónapja tart az erősödés, elsődlegesen a gazdasági növekedésnek köszönhetően

Több mint két és fél éve folyamatosan nőnek a reálbérek Magyarországon. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tegnap publikált adatai szerint júliusban 3,1 százalékkal nőttek a bruttó és a nettó keresetek az egy évvel korábbiakhoz képest.

Kedvező, hogy már harmincegyedik hónapja emelkednek a reálkeresetek hazánkban – közölte Czomba Sándor a KSH frissen közzétett adatait pénteken az M1-en. A KSH szerint júliusban 3,1 százalékkal nőttek a bruttó és a nettó keresetek az egy évvel korábbiakhoz képest, a közfoglalkoztatottak nélkül számolva 3,8 százalékos volt a növekedés.
9o
A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára kiemelte: jól teljesít a feldolgozóipar, a kereskedelem, a járműgyártás és a vendéglátás. Látszik annak az innovációs tevékenységnek a hatása is, amelyet az elmúlt időszakban tapasztalhattunk. Közölte, a bérek emelkedése elsődlegesen a gazdasági növekedésnek köszönhető, de közrejátszott az alacsony infláció is, a vizsgált időszakban mínusz 0,3 százalék volt az áremelkedés mértéke – írta az MTI. Az államtitkár ugyanakkor kedvezőtlennek nevezte a szektorok közötti nagy különbséget. Elmondta, leginkább a pénzügyi szektor húzza felfelé az átlagot, itt az ötszázezer forintot is meghaladják a bruttó keresetek. A legkevesebbet, bruttó mintegy 150 ezer forintot a vendéglátás, a kereskedelem és a szociális ellátás területén dolgozók keresnek. Czomba szerint ennek az ollónak szűkülnie kell.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy a KSH adataiból a feketegazdaságra nem vagy nehezen lehet következtetni. Kétségtelen, hogy a kereskedelem, a vendéglátás és a szolgáltatások területén sokan vannak minimálbéren bejelentve, azaz nem biztos, hogy a keresetek szinkronban vannak a ténylegesen kézhez kapott összeggel – mondta.

Az NGM közleménye szerint tartósan nőnek a reálbérek Magyarországon a vállalkozói szektor és a közszféra béremeléseinek, a továbbra is alacsony inflációnak és az évről évre emelkedő minimálbérnek köszönhetően, s ez nagyban hozzájárul a magyar gazdaság növekedéséhez.Elemzői vélemények az átlagjövedelemről

A havi statisztikát jelentősen torzítja, hogy újra megugrott a közfoglalkoztatottak létszáma - tájékoztatta lapunkat Suppan Gergely. A Takarékbank elemzője kifejtette, kedvező, hogy a vállalkozásoknál 2,4 százalékkal emelkedett az alkalmazottak száma, ami a versenyszféra növekvő munkaerő-keresletét tükrözi. Jövőre négyszázalékos bruttó bérnövekedésre számít a Takarékbank, amely az adóváltozások miatt 5,5 százalékos nettó bérnövekedést eredményezhet, így a jövőre várt 2,4 százalékos infláció mellett három százalékkal emelkedhet a nettó reálbér. Ám az elmúlt években elhalasztott fogyasztás, a mérlegkiigazítási folyamat előrehaladása, valamint a háztartások nettó pénzügyi vagyonának rekordszintre emelkedése miatt nem tartanak kizártnak ennél magasabb ütemű növekedést sem, ami hozzájárulhat a hazai GDP második fél évi gyorsulásához is. Barczel Vivien és Ürmössy Gergely, az Erste elemzői úgy vélik: a nyomott inflációs környezet fennmaradásával párhuzamosan a reálbér-növekedés is lassulhat, de folytatódhat az év hátralevő részében.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom