Gazdaság

Kifogásolják a közpénzfelhasználást

A számvevőszék szabálytalanságokra lelt a nem állami iskolafenntartók tevékenységében

Iskolákat vizsgált az Állami Számvevőszék (ÁSZ). A számvevők azt is megnézték, hogy a fenntartók az állami támogatásokat szabályszerűen, átlátható módon, illetve szabályozott keretek között használták-e fel.

A számvevőszék megállapította, hogy a közfeladat ellátásának kereteit döntően megfelelően vagy kisebb hiányosságokkal, de a jogszabályoknak megfelelően alakították ki a fenntartók, a támogatások felhasználásában azonban találtak szabálytalanságokat.

Az ÁSZ alelnöke, Warvasovszky Tihamér tegnap elmondta: tízből nyolc köznevelési közfeladatokat nyújtó, államháztartáson kívüli szervezet nem tett eleget a közpénz felhasználásához kapcsolódó közzétételi kötelezettségének, kettő pedig kisebb hiányosságokkal teljesítette azt. Hozzáfűzte: az ÁSZ az ellenőrzései során mindig kiemelt figyelmet fordít az átláthatósági törvény biztosítékainak érvényesülésére, az eredmény viszont azt mutatja, hogy a közpénzek átláthatósága terén még jelentős erőfeszítésekre van szükség – írta a távirati iroda.

Az alelnök jelezte: hatvannégy javaslatot fogalmaztak meg a fenntartóknak, akiknek harminc nap áll a rendelkezésükre, hogy a kifogásokra és észrevételekre intézkedési tervet készítsenek.

A vizsgált tíz iskolafenntartó tizenkilenc intézményt működtetett a vizsgált időszakban, 2012–2015 között 23 milliárd forint állami támogatást kapott erre a célra, és évente mintegy 26 500 diák képzésében vett részt.