Gazdaság

Kiemelt kormányzati projekt a nyugati régióban

Duális gépészmérnökképzés indul Szombathelyen

Háromszor nagyobb lesz az elhelyezkedési esélyük azoknak a fiataloknak, akik a duális gépészmérnök-képzés keretében szerzik meg az ismereteiket. Ennek jegyében valósul meg a szombathelyi duális gépészmérnökképzés a Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központba tömörült vállalatok, városok, valamint a Nyugat-magyarországi Egyetem együttműködésével – mondta lapunknak Szíjártó Zsolt, a Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ ügyvezető igazgatója.

szijártó zsolt– Kiemelt kormányzati projektként milyen célt tűztek ki a nyugat-magyarországi régióban?

– A Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ égisze alatt az ország második kiemelt járműipari központjaként néhány éven belül egymilliárd euró értékű tőkebefektetés valósulhat meg, és mintegy huszonötezer új munkahelyet kínálhat a vasi–zalai térségben.

– Hogyan tudják a fiatalokat megtartani? A szomszédos Ausztriában és Szlovéniában például csábítóan magasak a bérek…

– Az említett állások egyben jól fizető munkahelyeket is jelentenek majd a magas színvonalú szakképzésben részt vevő fiataloknak. Számos járulékos fejlődési lehetőséget pedig a térségben élők számára is például a lakásépítés, a helyi közlekedés vagy az oktatási fejlesztések területén. Idetartozik, hogy a Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ térségében a gazdaság növekedése a nagyvállalatok, valamint a közepes és kisvállalkozások beszállítói kapcsolatainak fejlődésén, a magas színvonalú oktatást megkapó szakképzett munkaerő elérhetőségén és az ehhez kapcsolódó tudásbázis fejlesztésén alapszik. A régió mindezek alapján válhat az Európai Unión belül is fontos gazdasági térséggé.

– Milyen előnnyel jár a duális képzés?

– A szombathelyi duális képzésben részt vevők már erre az új rendszerre kapnak felkészítést: nem pusztán magas szintű elméleti tudásra tesznek szert, hanem gyakorlati munkatapasztalatokra is magas színvonalú ipari környezetben, jól felkészült vállalati szakemberek közreműködésével.

– A korábbiakkal szemben: képzés a piac igényei szerint?

– A duális képzés befektetés a jövőbe minden érdekelt részéről, mivel a vállalatok jelentős erőforrások – pénzügyi, humán és infrastruktúra – felhasználásával, a diákok nagyobb terhelést (elmélet, gyakorlati) jelentő tanulással, az egyetem a képzés gyakorlatosításával járul hozzá, hogy a pályakezdő mérnökök elhelyezkedési esélyei megfeleljenek a komplex tudást követelő vállalati igényeknek. A friss visszajelzések alapján pedig háromszor nagyobb lesz az elhelyezkedési esélyük azoknak a fiataloknak, akik a duális gépészmérnökképzés keretében szerzik meg az ismereteiket.