Gazdaság

Kézben tartjuk a költségvetésünket

Domokos László: jelentősen emelkedett tavaly az uniós pénzek felhasználása

Megfelelt a jogszabályi előírásoknak a tavalyi költségvetés végrehajtása, a zárszámadási törvényjavaslat megalapozott, az abban szereplő adatok megbízhatók, a főbb makrogazdasági mutatók pedig javuló tendenciát jeleznek – állapította meg az Állami Számvevőszék. Ellenőrzésükből kiderült, hazánk tavaly is kézben tudta tartani a költségvetését, mégpedig fegyelmezett, fenntartható módon.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által feltárt hibák összege 3,1 milliárd forint volt. Az előző évi 2,9 százalékkal szemben a számvevőszék már csak a tavalyi beszámolók és elszámolások 1,5 százalékát látta el elutasító véleménnyel – közölte tegnap Domokos László, az ÁSZ elnöke. Lapunk kérdésére elmondta, minősített, azaz elutasító záradékkal látták el a Nemzeti Földalappal kapcsolatos kiadásokat azért, mert kiadásai 5,5 százalékának, mintegy 937,4 millió forintnak az elszámolása nem a jogszabályok előírásai szerint történt. Szintén elutasító záradékkal látták el az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala beszámolóját, mert a hivatal előirányzat-maradványának megállapítása nem felelt meg a jogszabályoknak. Az elnök hangsúlyozta azt is, hogy javuló tendenciát jeleztek a főbb makrogazdasági mutatók. Az államháztartás uniós módszertan szerinti hiánya a kitűzött hiánycél alatt maradt, a GDP 2,2 százaléka volt, és a költségvetési folyamatok kézben tartása nagyban hozzájárult ahhoz, hogy 2013 júniusában Magyarország kikerült az Európai Unió túlzottdeficit-eljárásának hatálya alól. Domokos László értékelte az államadósság GDP-arányos alakulását is, ami 2013-ban 79,2 százalék, a 2012. évinél 0,6 százalékponttal alacsonyabb volt. Kedvezően alakult az adósságállomány összetétele, amiben végül is 59 százalékra ment fel a forintadósság a 2012. évi 58,1 százalékról - tette hozzá. 

Bemutatták a számvevőszék 2013-as makrogazdasági folyamatokról készített tanulmányát is. A főszámvevő kiemelte: 2013-ban a centralizációs arány egy, az újraelosztási arány 1,2 százalékponttal volt magasabb, mint a 2012-es. Emelkedett az uniós pénzek felhasználása 2013-ban. Míg 2012-ben ez a szint alig haladta meg a 2011-eset, ezzel szemben tavaly - a 2012. évi teljesülést 495,2 milliárd forinttal meghaladva - 1583,8 milliárd forint származott az EU-tól. Kiemelte: jelentésük azt bizonyítja, hogy Magyarország 2013-ban is kézben tudta tartani költségvetését, mégpedig fegyelmezett, fenntartható módon.  A kormány tegnap benyújtotta az Országgyűlésnek a zárszámadási törvényt.