Gazdaság

Kevés halat eszünk

Egy átlagos magyar ember évente alig hat kilogrammot fogyaszt az egészséges húsból, az uniós átlag ennek több mint a háromszorosa 

A hazai halfogyasztás növelését tűzte ki célul az agrártárca. Zsigó Róbert államtitkár bejelentette: jövőre bevezetik a Minőségi Magyar Hal tanúsító védjegyet.

Zsigo
Zsigó Róbert halászlét kóstol a fogyasztást népszerűsítő rendezvényen (Fotó: Varga Imre)

Növelni kell a hazai halfogyasztást – mondta tegnap Zsigó Róbert. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára ezt azzal indokolta, hogy a hal az egyik legegészségesebb étel. Az államtitkár ismertette, hogy a magyarországi évi 6-6,2 kilogrammos fejenkénti halfogyasztás jelentősen elmarad az Európai Unió átlagától, amely évente húsz kilogramm körül alakul minden uniós polgárnál. Kitért arra is, hogy az agrártárca évek óta igyekszik ösztönözni a halfogyasztás növekedését népszerűsítő kampányokkal, és a minisztérium célként tűzte ki maga elé: a családok ne csak az ünnepnapokon fogyasszanak halat.

A hazai szokásoknak megfelelően ugyanis a halfogyasztás nagyja hagyományosan a nagy keresztény ünnepek idejére, húsvétra és karácsonyra esik. Karácsonykor vásárolják meg az emberek az évente megtermelt étkezési pontymennyiségnek megközelítőleg a harmadát. Vannak kivételek is, egy átlagos bajai például negyvenöt-ötven kilogramm halat eszik meg évente.

A minisztérium céljaként jelölte meg Zsigó Róbert azt is, hogy a hazai, jó minőségű magyar halak ismertek és kedveltek legyenek. Épp ezért a szaktárca a halfogyasztás és a fogyasztói bizalom növelése érdekében Minőségi Magyar Hal tanúsító védjegy bevezetésén dolgozik, amelyet a tervek szerint 2017-ben használnak majd először.

Az államtitkár jelezte: a magyar haltermelők a pontyon kívül számos más halfajból is kiváló minőségű, friss termékekkel látják el a belföldi piacot. A ponty és az afrikai harcsa mellett a közeljövőben növekedhet a toktermelés részaránya is. A pisztrángfélék és az egyéb, iparszerű technológiával nevelt halfajok termelése szintén emelkedik.

A magyar akvakultúra – ideértve a tógazdaságokat és az intenzív haltermelő üzemeket is – étkezési célra tizenöt-tizenhétezer tonna halat termel évente. Az évi össztermelés huszonkét-huszonháromezer tonna, amiben a horgászcélú „telepítőanyag” termelése is benne van. Tavaly huszonötezer hektár üzemelő tóterületen folyt halgazdálkodás, az előző évihez viszonyítva 3,5 százalékkal nagyobb területen. Az elmúlt évben ötvenhét hektár új halastavat alakítottak ki, és hatszázhetvenhat hektár tóterület rekonstrukcióját végezték el.