Gazdaság

Készek tovább folytatni a sztrájkot a Tescónál

„Egy hosszabb munkabeszüntetés komoly károkat okoz, ha nem érkezik áru, nem lesz mivel feltölteni a polcokat, ha pedig nem lesz mit értékesíteni, kiürülnek az áruházak”

Érdemi javaslatot várnak a munkáltatótól, ha pedig ez nincs meg, készek a további munkabeszüntetésre a Tesco-dolgozók – mondta lapunknak Bubenkó Csaba. Habár elismerik az eddigi bérfejlesztést, a fizetéseket továbbra is aránytalanul alacsonynak tartják, főleg úgy, hogy egyes munkakörökhöz már szakirányú képesítés sem szükséges.

Tesco
Nem csupán a bezárt áruházak száma jelzi, sokan egyetértenek a követelésekkel (Fotó: Varga Imre)

A hét végi sztrájk komoly üzenet volt a multicégnek. A munkabeszüntetés nyomatékosította azt is, hogy a dolgozók követelései jogosak és megalapozottak, és nagyon sokan kiállnak mellette – mondta Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke a Magyar Hírlapnak.
Ahogyan korábban írtuk, pénteken, a sztrájk első napján az áruházak – beleértve a kisebb üzleteket és a hipermarketeket is – tíz százaléka bezárt. Szombaton már további egységek csatlakoztak a munkabeszüntetéshez. Olyan nem volt, amelyik pénteken becsukott volna és másnap már a megszokott rend szerint várta a vásárlókat, a fordítottjára viszont bőven akadt példa.

A Tesco sajtóosztályának szombat esti tájékoztatása szerint 19 órakor az országban működő összesen kétszázhat áruházukból huszonhét volt zárva, tizenkét hipermarket és tizenöt kisbolt.

Bubenkó Csaba lapunk kérdésére elmondta azt is, hogy a Budapest környéki nyitvatartási arány csalóka, hiszen másnap hiába nyitottak ki az áruházak, a sztrájk híre miatt a forgalom csak a töredéke volt a szokásos szombatinak, kevés embert pedig minimális létszámmal is kiszolgáltak, ezért „kicsi volt a káosz”. Példaként említette a budaörsi áruházat, amely egy átlagos szombati forgalom körülbelül egytizedét bonyolította le. Felhívta a figyelmet, hogyha hétfőn sem születik megállapodás, akár hosszabb munkabeszüntetés is jöhet, a KDFSZ dolgozók körében végzett felmérése szerint ennek igen nagy a támogatottsága.

Szólt arról is, hogy e két napon hiába álltak be a vezetők is a pénztárba, a munkabírásnak lélektani határai is vannak. Nem beszélve arról, hogy egy hosszabb sztrájk idején az áruszállítás is leáll, nem lesz mivel feltölteni a polcokat, kiürülnek az áruházak. A dolgozók pedig hiába állnak be mondjuk a hentespultba, ha nem lesz mit eladni – érvelt.

Azt is mondta, nem vitatják a cég eddigi bérfejlesztését, azonban a bérek nagyon mélyről jöttek fel, ezért nem érezhető a fizetések emelkedése. Kérdésünkre kiemelte, hogy a multicég nyitásának első éveiben jóval a minimálbér felett kerestek a dolgozói, ma pedig – köszönhetően annak, hogy egyes munkakörökben már nem feltétel a szakirányú képesítés – a minimálbért kapják a cég munkatársai. Ebből következett az is, hogy abba a munkakörbe, ahová nem kellett semmilyen szakirányú képesítés, az alacsonyabb képzettségű munkaerőt vették fel, mivel a szakképzettnek már a szakmunkásbér-minimumot kell fizetni.
A szakszervezet, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete egyaránt továbbra is huszonöt százalékos bérfejlesztést, valamint a dolgozói létszám tizenöt százalékos emelését követeli a multicégtől. A Tesco sajtóosztálya a távirati irodát tegnap már arról tájékoztatta, hogy reggel valamennyi áruházuk rendben kinyitott és a Tesco Online kiszolgálása is zavartalan volt.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom