Gazdaság
Késésben az őszi lehalászás
A ragadozó fajták rosszul viselik a meleget, süllőt, csukát, harcsát most még nehéz fogni
![Forrás: mh lehalászás 20181102](https://static.magyarhirlap.hu/mh/webimage/8/2/7/9/4/wimage/20181103_10.jpg)
Ha megvolt a szüret, kezdhetjük a halászatot, így tartja a mondás, ami annyit jelent, hogy október közepe körül már fognunk kéne halat. Idén nem így lett, rekordmeleg van, ezért nem tudjuk úgy leengedni a tavakat, hogy a halakkal foglalkozni tudjunk – mondta lapunknak Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet elnöke, amikor arról kérdeztük, hogy az őszi halászati idény kezdetére milyen hatással van a későre nyúlt nyári időjárás. Elmondta, a víz hőmérséklete és oxigéntartalma egymással fordítottan arányos: minél melegebb a tó vize, annál kisebb az oxigénszintje. Amikor viszont a hőmérséklete tíz–tizenkét fok alá esik, már könnyű bánni a hallal, hiszen lelassulnak a reakciói, nehezebben mozog, jól lehet halászni.
„A nagy meleg azonban becsapta a halászokat, hétfő este a Hortobágyon tizennyolc fok volt. Bár végül sikerült a friss vízzel becsalogatni a halakat a horgászterületre, a kései nyár nem használ nekünk, el vagyunk késve két héttel, már dübörögnie kéne a halászatnak” – fogalmazott az elnök, aki szerint egyenletes, hat–nyolc fokos víz lenne a megfelelő ellentétben a mostani helyzettel, hiszen jelenleg tizennégy fokos a tavak hőmérséklete.
Lévai Ferenc közölte, a karácsonyi hal mennyiségét mindez semmilyen szinten nem fogja befolyásolni, a pontyot már viszik át a tároló tavakba. Hacsak ezt a kellemes meleget valamilyen extrém hideg nem követi, vagy nagy méretű áradás a Dunántúlon, akkor az idei „termés” közepesnek ígérkezik, az ünnepekre pedig megérkezik a boltokba a szokásos mennyiség.
Beszámolt arról is, van választék a piacon, például nagyon szépek a busák, a hosszú meleg nyár alatt igen nagyra nőttek. Nem utolsó sorban ennek a halfajtának a húsa nagyon egészséges és most könnyen hozzá is férhető, élő súlyban a tóparton háromszázötven–négyszáz forint egy kilogramm. Lévai közölte, a ragadozóhalak már nehezebbek viselik ezt az időjárást, süllőt, csukát vagy harcsát nagyon nehéz még „vadászni”.
Amikor a közelgő ünnepek előtti halvásárlási dömpingről kérdeztük, azt mondta, az igazi érdeklődés a halhús iránt általában decemberben indul be, de összességében nagy a kereslet idén egész évben az átlaghoz képest. Ehhez hozzájárult, hogy az Agrármarketing Centrum célzott kampányt folytat a halfogyasztás népszerűsítéséért, Tatán a halfesztiválon például két napon keresztül tízezer ember evett halat. „A magyar termékeket meg kell ismertetni a vásárlóval, és nem igaz a mondás, hogy jó bornak nem kell cégér. Nagyon fontos reklámozni, hogy jó minőségű, nagyon finom terméket kínálunk” – fűzte hozzá Lévai.