Gazdaság

Keresik mérnökeink tudását

Az önvezető járművek fejlesztéséhez újabb szakemberekre van szükség, és ez segíti a munkaerő helyben maradását

Száz mérnököt foglalkoztató mesterséges intelligencia központot hoz létre a német Continental technoló­giai vállalat Budapesten, amelyhez 1,37 milliárd forint támogatást nyújt a magyar kormány.

Szijjártó 20180131
 Ma már a munkaerőért is verseny folyik – mondta Szijjártó Péter (Fotó: Varga Imre)

Rekordgyorsaságú technológiai forradalom zajlik a világgazdaságban, a munkahelyteremtésnél már azok technológiai színvonala, hozzáadott értéke és a kutatás-fejlesztés a legfontosabb szempont – jelentette ki tegnap Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Continental beruházásbejelentő sajtótájékoztatóján. Hangsúlyozta, az új központban a legmagasabb technológiai színvonalon folyik majd a fejlesztő tevékenység, és kifejezetten magas képzettséget igénylő munkahelyek jönnek létre. Kiemelte, a világgazdasági technológiai átalakulást az autóipar vezeti. Ha Magyarország az autóiparban továbbra is sikeres, akkor a magyar gazdaság a nagy digitális átállás győztese lehet. Elmondta, tavaly az első 11 hónapban újabb rekordot döntött a magyar autóipar, 7540,5 milliárd forint termelési értéket állított elő. A Continental beruházása öt és fél milliárd forint értékű, ehhez 1,37 milliárd forint támogatást ad a kormány. Szijjártó szerint beszédes a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara felmérése is, amelyből kiderült, hogy a hazánkban működő német cégek kétharmada kedvezően ítéli saját gazdasági helyzetét.

Karl Haupt, a Continental AG fejlett vezető támogató rendszerek üzletágának vezetője elmondta: az egyik legfontosabb trend az autóiparban az önvezető autók fejlesztése, az iparágon belül ez az egyik leggyorsabban növekvő terület, s a mesterséges intelligencia az automata vezetés fejlesztésének alapvető kompetenciája.

Ugyancsak tegnap fogadta hivatalában Szijjártó Péter Kaifala Marah Sierra Leone-i külügyekért és nemzetközi együttműködésért felelős minisztert, akivel a két minisztérium közötti együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá. Az agrárium és a vízgazdálkodás, az energiaellátás, valamint az infrastrukturális beruházások területén dolgoznak majd közösen.