Gazdaság

Kedvezők a magyar gazdasági kilátások a valutaalap szerint

Matolcsy Györggyel is tárgyalt az IMF küldöttsége

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége kedvezőnek nevezte hazánk középtávú kilátásait a magyar gazdaság stabil növekedése, valamint kockázatainak a hagyományos és nem hagyományos eszközökkel folytatott sikeres mérséklése következtében, egyben hangsúlyozták a versenyképességi fordulat folytatásának szükségességét – tájékoztatott a jegybank.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tájékoztatása szerint hazánkban járt az IMF küldöttsége. Michaela Erbenovát, az IMF Magyarországot is magában foglaló Közép- és Kelet-Európai Országcsoportjának ügyvezető igazgatóját tegnap fogadta Matolcsy György jegybankelnök, aki egyben a Nemzetközi Valutaalap magyarországi kormányzója is. Az MNB első számú vezetője mellett a jegybank menedzsmentje is tájékoztatta az IMF-delegációt: a találkozón áttekintették Magyarország gazdaságpolitikai eredményeit, valamint az idei és jövő évre várható makrogazdasági kilátásokat.

Az MNB közleményében összegezte a találkozón elhangzottakat. Azt írták, az IMF támogatja a gazdasági növekedés gazdaságpolitikai fókuszba helyezését, az MNB ennek érdekében folytatott hitelösztönző programjait és a pénzügyi rendszer kockázatainak mérséklését szolgáló makroprudenciális intézkedéseit. Az IMF küldöttsége megállapította, hogy a monetáris politika megfelelően támogatta a gazdaságot – tudósított a távirati iroda.

Az IMF valamennyi tagországról évenként készít értékelést. Legutóbb tavaly ősszel publikálta, hogy mit vár 2017-re: az elemzés szerint a magyar GDP-növekedés 2,5 százalékos lehet, míg az árak 1,9 százalékkal emelkednek. Ezt a prognózist felülírhatja a jelenleg készülő tavaszi előrejelzés.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom