Gazdaság

Kedvező a makrogazdasági folyamat

Zöld jelzést kapott a jövő évi költségvetés, amit júniusban fogadhat el a ház

A Költségvetési Tanács (KT) szerint megalapozott a jövő évi költségvetés és az idei büdzsé módosítása, a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően pedig a kedvező makrogazdasági folyamatok 2018-ban is folytatódhatnak.

 A KT a törvényjavaslatok benyújtása ellen nem emelt kifogást, így azok már május első munkanapján az Országgyűlés elé kerülhetnek – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Mint írták, a tavaszi költségvetési tervezés második éve bizonyítja, hogy beváltotta a hozzá fűzött reményeket: stabil az államháztartás, növekszik a gazdaság és bővül a foglalkoztatás. A kormány szándéka változatlanul az, hogy ennek eredményeit a magyar emberek megtapasztalhassák.

A KT szerint a tervezet magas – a más rendelkezésre álló előrejelzéseket meghaladó –, 4,3 százalékos gazdasági növekedéssel számol, a várakozás a bruttó átlagkereset várható dinamikus emelkedésén és az uniós források tervezett nagymértékű felhasználásán alapul. Az államháztartási hiánycél – a 2017. évivel megegyezően – 2018-ra 2,4 százalék, ami alatta marad a 3 százalékos maastrichti követelménynek és a stabilitási törvény vonatkozó pontjában foglalt mértéknek. A hiány tervezett mértéke segíti az államadósság-mutató alaptörvényben előírt csökkentési követelményének teljesülését is.

A tervezetben – a 2017 végére feltételezetthez képest változatlan, 2018 végére várt devizaárfolyamokkal számolva – az államadósság-mutató 71,4 százalékról 2018 végére 69,5 százalékra csökken.