Gazdaság

Kedvezményekkel ösztönöznék az elektromos autók terjedését

Varga Mihály gazdasági miniszter bejelentette a Jedlik Ányos Klaszter megalakulását

A kormány jogszabály módosításokkal és különféle kedvezményekkel igyekszik az elektromos és hibrid járművek népszerűségét növelni. A most megalakult Jedlik Ányos Klaszter célja, szintén az, hogy támogassa a környezetkímélő járművek terjedését.  

A Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) felügyelete alatt megalakult klaszter tagjai a zöld technológiai legnagyobb magyar képviselői: GreenGo Car Europe Kft., az Evopro Holding Zrt. és az Elektromotive Hungary Kft. A klaszter elnöke Tarnóy Péter, aki az Elektromotive Hungary vezetője.

A klaszter azért hozták létre, hogy azok a gazdasági társaságok, amelyek a gyakorlatban is tenni tudnak az elektromobilitás elterjedésért, részt vehessenek és részt vállalhassanak a terv kidolgozásában – fogalmazott Varga Mihály. Az alapításkor olyan vállalatokat vontak be a közös munkába, amelyek nem kötődnek multinacionális, vagy egyéb nagyvállalathoz.

A Jedlik Ányos Tervhez kapcsolódóan a kormány a különféle hibrid, illetve elektromos autók megkülönböztetésére zöld alapszínű rendszámot szeretne bevezetni, illetve nulla százalékos áfa-kulcsot alkalmazna ezekhez a járműtípusokhoz és az infrastruktúra telepítéséhez - ismertette a terveket Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter hozzátette: a plugin hibrid, a hatótáv növelt hibrid és a tisztán elektromos meghajtású járművekkel parkolási- és útdíjkedvezményeket lehetne majd igénybe venni, és engedélyeznék a buszsávok használatát is.

Nagy változás előtt a járműipar

Klaszter lead

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom