Gazdaság

Kamatemelés Amerikából

A gazdasági válság hatásai nem gyűrűznek tovább

A Fed jövőbeni intézkedéseiből az amerikai dollár profitál majd - legalábbis erre számít az Akcenta CZ pénzügyi szolgáltató, amelynek szakértői úgy tartják: 2016-ban előreláthatólag három, a múlt hetihez hasonló 0,25 százalékos kamatemelés várható.

Fed 20151222
A Fed székháza. Lassabb, megfontoltabb lépések jöhetnek (Fotó: Reuters - Kevin Lamarque)

Általános pénzügyi szakértői vélekedés, hogy a Fed eddig sikeres volt abban a céljában, hogy csitítsa a heves piaci reakciókat, s az amerikai jegybank funkcióját betöltő intézmény nem okozott meglepetést a piacokon a múlt héten. A kamatokat ugyanis, a várakozásoknak megfelelően, 25 bázisponttal, 0,25 százalékról 0,5 százalékra emelte: 2006 júniusa óta egyébként ez volt az első kamatemelés.

Az Akcenta CZ pénzügyi szolgáltató előrejelzése alapján a következő évben előreláthatólag három, az említetthez hasonló, 0,25 százalékos emelés várható. Amennyiben az amerikai gazdaság és a makromutatók nem az elvárások szerint alakulnak, vagy pedig megnő a gazdasági növekedés kockázata, a Fed lassabb és megfontoltabb lépéseket eszközöl majd - mutatnak rá az Akcenta közgazdászai. Szerintük az amerikai központi bank ezzel a lépésével megkezdte monetáris politikája normalizálását, egyértelműsítve, hogy a 2008-as gazdasági válság hatásai nem gyűrűznek tovább. A befektetők számára most az az elsődleges kérdés, hogy milyen ütemben és mértékben fogja megnyitni a Fed a monetáris csapokat - teszik hozzá az elemzők. Megjegyezik azt is: a Fed jövőbeni intézkedéseiből az amerikai dollár profitál majd. Az Akcenta prognózisa szerint a pénzpiacoknak már sikerült előzetesen is megjósolniuk a Fed emelését, így várakozásaikat már beépítették az árfolyamba. A devizapiacon ezért nem kavart nagy vihart a 25 bázispontos kamatemelés.

Visszapillantva megállapítható, 2008 decembere óta a Fed a nullán tartotta a kamatlábakat, és az ezzel egy időben futó háromlépéses programjával ösztönözte az amerikai gazdaság növekedését. Az Egyesült Államoknak a recesszió után sikerült visszaállnia az azt megelőző szintre, és a gazdasági aktivitás egyre erősödik. A vállalati befektetések és a háztartások fogyasztása meggyőző tempóban növekszik, sőt az ingatlanpiac is kecsegtető eredményeket produkál. A munkanélküliségi ráta öt százalék körüli értéke és az új munkahelyek száma is azt tükrözi, hogy az amerikai gazdaság jól teljesít. A Fed azonban a munkaerő­piac fejlődését fenntartásokkal kezeli, és úgy véli, hogy az abban lévő növekedési potenciál ennél jóval nagyobb - áll az Akcenta összefoglalójában.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom