Gazdaság

Júliustól követi az étel- és italautomaták forgalmát a NAV

Június végéig kötelező beszerelni a készülékekbe a felügyeleti egységet, amely továbbítja az adatokat az adóhatóság felé

Július 1-jéig kell beszereltetniük az étel- és italautomatákat üzemeltető vállalkozásoknak az automata felügyeleti egységet a gépeikbe, amelyen keresztül az adóhivatal nyomon követheti az automaták forgalmát, a határidő lejárta után a hivatal megvizsgálja, hogy kapcsolatban van-e az informatikai rendszerével minden korábban regisztrált automata - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Az MTI-hez pénteken küldött közleményben a hatóság hangsúlyozta, a kezelőszemélyzet nélküli étel- és italautomaták július 1-je után csak automata felügyeleti egységgel (AFE) üzemeltethetők.  A beépített egységen keresztül az automata online forgalmi adatokat továbbít a NAV-hoz, ez által azonnal látják az automaták bevételét.  A NAV szerint a rendszer az automata üzemeltetőjének is előnyös, hiszen a bevételek alakulása mellett az is kontrollálható, hogy mikor kell feltölteni a készüléket.  

Az AFE beszerzéséhez az állam vissza nem térítendő támogatást nyújtott a berendezések üzemeltetőinek. A támogatás felügyeleti egységenként 120 ezer forint, amely magában foglalja az AFE árát és a telepítéssel összefüggő valamennyi díjat és költséget. Az AFE beszereléséről, működtetéséről és összekötéséről a NAV informatikai rendszerével a felügyeleti szolgáltató, azaz a Magyar Posta gondoskodik - írják a közleményben.