Gazdaság

Jövedelmezőbb az építési ágazat

Energiatakarékos létesítmények kialakítása a meghatározó a felújításoknál

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) üdvözli a kormány tavaly év végi intézkedéseit, amelyek élénkítik a lakásépítési kedvet. A szövetség lakásfelújítási és energiatakarékos városrész-rehabilitációs programok bevezetését sürgeti.

Koji László 20160314
Koji László (Forrás: Magyarepitok.hu)

A 4,2 milliós magyarországi lakásállományt figyelembe véve évente legalább 42 ezer új lakásnak kellene épülnie és négyszázezret kellene felújítani az ÉVOSZ szerint. Ennek tavaly csak a töredéke teljesült, 7600 új lakást adtak át és 120 ezer felújítása történt meg. A szervezet értékelése szerint a lakásgazdálkodásnak főként a forráshiány szab korlátot. Koji László, az ÉVOSZ elnöke a távirati irodának elmondta, az építési ágazat jövedelmezőségi helyzete egy-két százalékos mértékben javult ugyan, de továbbra is alacsony. Az ágazat 2007–2013-ban 85 ezer foglalkoztatottól vált meg. A csökkenés 2013 második felében megállt, azóta enyhe létszámbővülés történt főként az út-, vasútépítés, közműépítés területén. Tavaly év végén csaknem 277 ezer dolgozót foglalkoztatott az építőipar. Tavaly 6500 társaság szűnt meg az ágazatban, ami 17 százalékkal több az előző évinél, és egyben az utóbbi évek legnagyobb mértékű adata. Ennek magyarázata, hogy a múlt év közepétől már nem kaptak elegendő megrendelést a cégek. A lakásépítésekkel kapcsolatban kiemelték, a tavalyi évet a kormány a lakásépítést élénkítő csomaggal zárta. A legfontosabb intézkedések között említik az új építésű lakóingatlanok ötszázalékos kedvezményes általános forgalmi adóját, a háromszázalékos fix kamatozású, forintalapú, hosszú távú hitelkonstrukciót, a családi otthonteremtési kedvezményt és az eljárások egyszerűsítését.

Az ÉVOSZ szerint a meglévő lakásvagyon felújításánál meghatározó az energiatakarékos létesítmények kialakítása. A Nemzeti Épületenergetikai Stratégia jó kiindulópont ahhoz, hogy az uniós forrásokra is alapozva lakásfelújítási program készüljön. Kialakításra vár a költségek megosztása a költségvetés és a lakástulajdonosok között.

Javasolja az ÉVOSZ az engedély- vagy bejelentésköteles lakóingatlan-felújításoknál a felújítási áfaérték harminc százalékának számla alapján való visszaigényelhetőségét maximum hárommillió forintig, valamint az energiatakarékos városrész-rehabilitációs programok beindítását, ahol a meglévő lakások korszerűsítése, az újak megépítése együtt szerepel a városrész további energiafogyasztó létesítményeinek, energiahálózatainak felújításával.